Trafilem na jedna ksiazke ze wspomnieniami zolnierza (mam na mysli osobiste wspomnienia a nie monografie). Tytul "Plonace Wzgorza" autor Ryszard Sawicki. Gosc stacjonowal w Baligrodzie, byl podwladnym Gerharda. Jak sie ksiazke czyta z mapa to wychodzi ze albo gosc cos przekreca albo zawdzi go pamiec. W kazdym razie jet w tej ksiazce opic (jedna z wersji) zdobycia szpitala na Kraglicy. Opis boju w Birczy, a dokladniej kilku bojow znajdziesz we wspomnieniach dowodcow 34 Budziszynskiego PP a powojenne losy zwlok zolnierzy UPA w GW tylko qrcze nie pamietam ktorej. Sprawa byla glosna bo chciano ekshumowac zwloki (w tym Konyka) i przeniesc na jakis cmentarz UPA. Co do Terki to wiem tyle ile napisal G.Motyka w swojej ksiazce. Kiedys mi tez wpadla w rece informacja ze bylo sledztwo IPNu. Okazalo sie ze zyja jeszcze zolnierze bioracy udzial w tym mordzie. O ile pamietam IPN dotarl tez do dowodcow ale nikomu nie postawiono zarzutow "ze wzgledu na wiek". Usiluje czytac wspomnienia Chrina ale pozycje ta wydano tylko i wylacznie po ukrainsku a ja mam inna robote wiec idzie ciezko. Ale i tak fajnie skonfrontowac wspomnienia uczestnikow stojacych po dwoch stronach barykady. Pozdr i naciskaj sasiada. Jego pamietnik to z pewnoscia ciekawa rzecz.