Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 330

Wątek: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Baty?

Mieszany widok

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    KR

Domyślnie Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat

[QUOTE=Juraj;46666]
    Za wcześnie na honorową listę walczących w obronie Bieszczadów. Ale ona powstanie. [QUOTE]

Polecam wspaniały album - książkę " Żołnierze wyklęci " - znajdziesz tam kupe wspomnień o odzdziałach antykumnunistycznych w tym okresie.

Co do opini iz literatura w tym temacie jest uboga - macie racje. Dla mnie za to jest gorszę iż w zależności " na kogo sie trafi" na "początku tej podrózy" ( czy to bedzie Pan Motyka Czy Pan Poliszczuk ) to zdanie co do winowajców mozna sobie wyrobic skrajnie odmienne.

Przerażajacy jest też fakt, iż ludzie zadaja pytanie takie jak chociażby tytuł tego wątku.

Pozdrawiam
    RAV
    P.S. Jest też ksiązka A. Gajewskiego - bardzo ciekawa dla Bieszczadników i wielbicieli BN jak i Pogórza. Tytułu nie pamietąm ( mam w domu ) i wiem ,ze została wydana ze środków skromnych autora - z tego wzgledu do nabycia tylko w Sanoku - cena 50pln.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat

Cytat Zamieszczone przez RAV Zobacz posta
    P.S. Jest też ksiązka A. Gajewskiego
    Dla poprawności: Benedykt Gajewski, "Walka z ukraińskim podziemiem na południowo-wschodnim obszarze Polski w latach 1944-1948", Sanok 2005. Publikacje, raporty, relacje, zeznania - mało komentarza własnego, dużo ciekawych zdjęć.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Antykomunizm to balansowanie nad przepascią. Franco,Salazar,Mussolini,Hitler,Himmler,Goering,Pi nochet, Pavelić, OUN-UPA,rzeźnik Podhala "Ogień" - to też antykomunizm. To tylko drobne przykłady.Pozdrawiam.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Zapomniałem dodać blogoslawiacego wojnę antykomunistę i obrońcę antykomunizmu,Piusa XII. Pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Witam,warto poczytac tekst pod tym adresem,tekst,ktory jest glosem wolajacego na puszczy.

Polscy durnie czyli "politycy" ale i narod znowu zaplacą frycowe.Są tego warci ci oblakańcy,ktorzy wyobrazają sobie,że przywrócą Polsce Ukraine zachodnią swoim flirtem z Juszczenką. O jakiejś szczegolnie interesownej postawie takich Kwasniewskich trudno nie mówić,wygląda to calkiem agenturalnie,podobnie jak dzialalność "historyków" z IPN,czego tu jest więcej: tępoty,idiotyzmu politycznego,czy moze......

O PiS nie wspomnę,bo to jest grupa całkiem pozbawiona szarych komórek.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Poliszczuk,mieszkający w Kanadzie ma lepszy ogląd sytuacji,niż p. Fotyga (et consortes).Nawiasem mowiąc,czytam w niemieckiej prasie,ze rodzice min.spr.zagr.pochodzą z Gdańska i od 3o lat mieszkają w Niemczech! Coiekawe jest rowniez to,że dr Poliszczuk,Ukrainiec,potrafi widzieć prawdę historyczną,a polscy historycy oślepli,oslepieni niby dzieci Dzikimi Polami Sienkiewicza i Polską od morza do morza,a za tę glupią mrzonkę przyjdzie placić.

Co do mnie,jestem przekonany,ze w interesie polskiego bezpieczeństwa jest,by Ukraina pozostala w orbicie Rosji! No i w końcu jest to jedna Ruś,nieważne czy kijowska,nowogrodzka czy moskiewska. Ukraina w Rosji,to nasz bezpiecznik.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    Sanok

Co do mnie,jestem przekonany,ze w interesie polskiego bezpieczeństwa jest,by Ukraina pozostala w orbicie Rosji! No i w końcu jest to jedna Ruś,nieważne czy kijowska,nowogrodzka czy moskiewska. Ukraina w Rosji,to nasz bezpiecznik.[/QUOTE]

Jesteś bardzo krótkowzroczny, Juraj. W interesie polskiego bezpieczeństwa jest by Ukraina jak najdłużej pozostała samodzielna. Jeśli wejdzie w orbitę Rosji, to następną może być próba podporządkowania dalszych państw, np. Polszy. Historia Rosji to historia ekspansji we wszystkich możliwych kierunkach i narzucenia wpływów wszystkim sąsiednim narodom. Stąd uważam za słuszne polskie próby osłabienia rosyjskich wpływów na Ukrainie. A wściekłe z (na razie) bezsilności reakcje Moskwy tylko potwierdzają słuszność tej polityki. Uważasz że polscy politycy robią to z miłosci do Ukrainy? (już prędzej do USA i Brukseli).Też mam zastrzeżenia do PISu ale ich politykę zagraniczną uważam za słuszną. A na Twoje zdanie że jest to "jedna Ruś" ręce opadają. Przecież w ten sam sposób rosyjski panslawizm uzasadniał panowanie Rosji nad innymi słowiańskimi narodami. Polacy, Rosjanie, jeden słowiański naród,nie lepiej żeby jeden (russkij) ich reprezentował? Takie opinie nad Wołgą i dziś są żywe. Powiedz na Słowaka "Czech" to się obrazi. Ale wg.Twojego rozumowania to wszystko jedno.
    Poliszczuka cenię, mam jego "Gorzką prawdę". Ale co do Motyki on i inni chyba się mylą. Poszukaj jego tekstów w necie, wielokrotnie pisze wyraźnie o ZBRODNIACH,MORDACH, CZYSTKACH ETNICZNYCH itp dokonanych na Polakach przez "partyzantów" z OUN-UPA. Nie uwazam że coś "wybiela" podaje jedynie przykłady mordów z obu stron, przyznając o wielokrotnie większych polskich ofiarach. Ale jego poglądu o bezzasadności akcji "Wisła" nie podzielam.
    Pozdrawiam
    Seba

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z
    Ostatnie zachodnie miasto na wschodzie

Chcialbym tylko zapytac czy to wieczne wspominanie mordow sie kiedys skonczy ? Ja po prostu chcialbym by Polska wreszcie miala jakiegos sasiada przyjaciela. A obecnie wrogami jest kazdy, od Niemiec po Ukraine. Z zewnatrz, zza granicy wygladamy na pieniaczy. W tym kontekscie polityka PiSu tylko sprawe pogarsza. Natomiast gest Kwasniewskiego i jego dogadanie sie z Juszczenka aczkolwiek wiadome ze z przyczyn politycznych a nie sentymentalnych jest mi na reke. Adwersazom od razu mowie ze jestem przeciwnikiem Kwasniewskiego. Wiec moze szanowni koledzy zamiast podkrecac sie wzajemnie pomyslimy co by bylo gdybysmy tak raz kiedys w historii zyli z kims w zgodzie. Ot chocby z sasiadami za miedzy ?
    th

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)