Litosci."Zrób coś,nie podniecaj się,nie podkrecaj się".I kto tu się podkreca,pytam?
Twoja wypowiedź o IPN,pardon,naiwna.Sapienti sat.
Wniosek konstruktywny?Nie jestem cudotworcą i nie naprawię skutków polityki pieprzonej przez kilkaset lat! Dyktatorem tez nie jestem. Zarzadzam,by znikło wszystko co dzielilo oba narody z winy.glównie.Korony?To mam zrobić? Chłopie!
Pomordowanymi nie "podniecam się",jak piszesz,nie jestem nekrofilem! Siebie tez nie"podkrecam",bo patrzę na problemy sine ira et studio,czyli bez gniewu i uprzedzeń.
Litwa zawsze miała nas gdzieś i liczenie na jej przyjaźń jest infantylizmem. Przypomnę czasy krzyżackie i jagiellońskie,jak nami kreciła we wlasnym interesie i jak wmanewrowała w wojny z Rusią i Moskwą,miast szukać przyszłości w obronie linii zachodniej koronnej polityki,no ale gigantyczne latyfundia magnatow leżały na Wschodzie,więc trzeba było brnąć w grzęzawisko w niernarodowym interesie. Przyjaźń do Polakow wisi Czechom rowno. Gdy nas chcieli,odwróciliśmy sie od nich (za Husa),potrzybowali nas przed 1939,no to razem z Hitlerem napadliśmy na nich,przyjaźni i sojuszu przeciw Hitlerowi też nie chcieliśmy .Czesi molwią jak Anglicy:"My nie mamy przyjaciół,my mamy intertesy". Na łotwe i Estonie nie patrzmy,bo ciążą ku Niemcom od czasów Hanzy i krzyzackich.
Nic konstruktywnego nie moge zrobić,jak proponujesz,to sprawa polityczki Warszawki,zagubionej na wszystkich kierunkach z wyjątkiem kierunku "władza".
Moge jedynie zwrócic uwagę,by nie flirtować glupio z prezydentem tryzubowcow,Juszczenką i nie usilować naiwnie odrywać Ukraine od Rosji.Nasza polityka w tej mierze i w naszym interesie winna byc tu prorosyjska. Zachód zawsze się na nas wypinal,w swoim interesie.
O sojuszu z Ukrainą marzyl Piłsudski.Naiwny! Z powodu jego polityki i punktu widzenia Zachodu odpadly od nas całe kresy Wschodnie,ktore de facto zawsze należały do magnatow i kleru,bo o narodzie nikt tam nie myślał,a tłuszczę bito knutem lub wbijano na pal.
I ja mam to wszystko zalatwić,jak piszesz? Ty chyba piszesz operetkę.

Odpowiedz z cytatem