Podaję link do ciekawego artykułu. Zacytowałem tylko wyjątki, gdyż nasze forum nie chce przyjąć całości tekstu. Jest chyba za długi.
http://www.myslpolska.org/?article=422
Moje 'zauroczenie' 'Naszym Słowem'
Kto ma się wstydzić?
W nr 10/2007 "N.S." Bohdan Huk zamieścił artykuł "Pomnik, którego będą się wstydzili Polacy". A to dlaczego? Z niezwykłą pewnością siebie ten ounowiec wyraża przekonanie, że zbudowanie pomnika ku czci ludzi zamordowanych przez tzw. UPA będzie świadczyło o tym do czego przywiodła patologia polskiego środowiska politycznego. Pan Huk podnosi zarzut niesłuszności nazywania tego, czego dokonali członkowie "ruchu wyzwoleńczego" – jak to określa prezydent Ukrainy – ludobójstwem, gdyż "nie stoi za tym poważna sądowa czy naukowa ekspertyza".
Mądrości pana Perkuna
Nr 16/2007 "N.S." prezentuje artykuł Witalija Perkuna "Jeszcze raz o polskich historycznych mitach". ("Mit" to ulubione słowo ounowskich intelektualistów stosowane przez nich, gdy chcą wykazać swoją wyższość intelektualną nad kopanym obiektem. Oto wybrane przykłady wyżyn jego bujania. Jak mogła nazwać ludobójcami wojowników tzw. UPA, którzy, jeżeli w wyrafinowany sposób mordowali bezbronnych Polaków, to czynili to tylko w imię walki o wyzwolenie ojczyzny, o prawo do bycia gospodarzem na swojej ojczystej ziemi, która była okupowana przez Polaków, a więc działali ze szlachetnych pobudek?!
Nie mając decyzji Trybunału Międzynarodowego, nie powinna używać określenia "ludobójcy"!
Zbigniew Małyszczycki
Nr 25 (24.06.2007)
P.s.
1.
Jeśli więc "się wyrżnie" np: 100.000,00 osób, to bez jakiejś tam ekspertyzy nie będzie to ludobójstwem.
2.
W walce o wyzwolenie ojczyzny strzelić do kogoś, to za mało. Więc bij i morduj w najbardziej barbarzyński sposób...
3.
Czy gazeta "Nasze Słowo" jest dotowana przez budżet ? Gdzie tego można się dowiedzieć ?
4.
Kiedyś czytałem, ze w "NS" wypisuje się różne dziwne rzeczy. Pierwszy raz mam okazję przekonać się jak bardzo dziwne. Krótko mówiąc publikuje "w duchu" pojednania. Sama "prawda" wylewa się ze szpalt.

Odpowiedz z cytatem