Zachęcony popularnością wcześniejszego wątku o bieszczadzkich detalach
zapraszam wszystkich do zabawy w odgadywanie roślin rosnących w naszych kochanych Bieszczadach.
Wędrując po tym szczególnym regionie na pewno nieraz natknęliście się na okazy które Was zastanowiły a czasami zachwyciły.
Okazy roślin , a więc może to były kwiaty, grzyby , czy zaplątane krzewy, bądź drzewa - wszystko co obejmuje flora.
Mnie osobiście bardzo wkurzało własne niemoctwo w określeniu , (nazwaniu) tego co zwraca szczególną uwagę, co jest ozdobą tej krainy.
Nieraz próbowałem zaglądać do jakichś encyklopedycznych wydawnictw aby odnaleźć interesującą mnie roślinkę.
Niestety , najczęściej bezskutecznie, bo obejmują one roślinność całej Polski, a często są to przedruki zachodnie a więc nie mające przełożenia na Bieszczady.
Zapraszam więc wszystkich do umieszczenia zagadek. Mogą być to zagadki na które znamy odpowiedź jak i te na które sami szukamy odpowiedzi.
Może z tego powstanie pomocny przewodnik .
Proszę wszystkich zachęconych do zabawy aby jeśli to możliwe umieszczali informację w jakim okresie roku dane zdjęcie zostało zrobione.
Jeszcze lepiej by było gdyby pojawiła się informacja w jakim rejonie Bieszczadów natknęliście się na tą zagadkę ?
Jako zagadka nr 1 idzie kwiat (zioło?) na jaki spotykałem w wielu miejscach , najczęściej były to leśne łączki oraz połoniny .
Te zdjęcia były robione w sierpniu i wrześniu. Nie wiem jak długo kwitnie ani jak się nazywa.
Zakładki