Zdjęcie nr 3 - bniec czerwony.
Zdjęcie nr 3 - bniec czerwony.
Miło wrócić na forum, ekipa: Iaa, Viwaldi68, Migawka rozwiązali wszystkie zagadki!
Chciałam to mam, grzybki piękne, ale w tym temacie powinnam ostatnia zgadywać. Jednak od czegoś trzeba zacząć. Pierwszy podobny do czegoś takiego co się nazywa twardziak muszlowy. Nr 2 kojarzy mi się z muchomorem sromotnikowym, ale ten wywinięty kapelusz...czy ten grzyb tak ma? Czwarty w powiększeniu ma kapelusz z zadziorkami, taką cechę zapamiętałam przy opieńce.
Cieszę się, że udała mi się opieńka. Następne też bym jeszcze chętnie poszukała, ale na razie mam urwanie głowy, bo chcę załatwić wszystkie sprawy i pojechać na kilka dni w góry. Niemniej jednak będę b.ciekawa rozwiązania zagadki i wdzięczna za krótkie opisy grzybków, pozdrawiam.
Po podniesieniu poprzeczki na dość wysoki poziom boję się trochę zadawać zagadki które być może są banalne, ale dla mnie (laika) bardzo odkrywcze.
Odkryłem w ostatnich dniach takie grzybki rosnące na przewróconym drzewie niczym opieńki.
Nadmuchane kształtne kuleczki niczym popularne purchawki.
Nigdy wcześniej nie widziałem tego - co to może być ?
Wielka szkoda że nie przekroiłeś jednego z nich, trudno rozpoznać to młode owocniki. Ja obstawiam na Purchawkę gruszkowatą lub Tęgoskóra pospolitego. Tą pierwszą purchaweczkę można spotkać rosnącą na zwalonych drzewach zaś tęgoskóry rosną sobie na kwaśnych glebach. Widoczna siateczka na grzybku skłania mnie do tęgoskóra. Sam nie wiem którą z moich odpowiedzi uznać za poprawną.(a może jest jeszcze inna wersja)
pozdrawiam
ps. czekam na rozwiązanie mojej zagadki.
No nie przekroiłem, ale brutalnie rozwaliłem butem.
Miał strukturę jędrną zwartą pełną - rzeczywiście przypominającą młode purchawki.
...ale purchawka nadrzewna ??? cós takiego istnieje ???
Aktualnie 8 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 8 gości)