"A Teleki-viragot (Telekia speciosa) eleinte a Buphthalmum es az Inula nemzetsegekbe tartozónak veltek, mignem a kivaló erdelyi flórakutató, Johann Christian Baumgarten fel nem ismerte, hogy onalló nemzetsegbe tartozik, amelyet partfogójanak, gróf Teleki Samuel erdelyikancellarnak tiszteletere nevezett el."[/quote]
z węgierskiego też się nie podejmuję tłumaczyć, ale mam wrażenie, że nawet uczeni mieli trudności z odróżnianiem tych dwóch gatunków i prawdopodobnie początkowo niemiecki botanik Baumgarten Johann Christian uważał je za tę samą roślinę
3 i 4 to rośliny z tego samego stanowiska tylko w różnej porze roku sfotografowane. Może nawet ten sam okaz, bo zbytnio wiele ich tam nie ma. Morał wynika z zagadki taki, że warto zwracać uwagę na takie cechy jak liście odziomkowe, a nie tylko na same kwiaty, bo w przypadku tych roślin są one łudząco podobne.
Marcin
Jest jeszce jedna cecha, która dotyczy owocków; smotrawa ma owocki nagie, a oman z długimi włoskami.
Oman też ma właściwości lecznicze i przyprawowe, jak podaje Wikipedia korzeń był w starożytności jako przysmak smażony w cukrze, zaś w średniowieczu robiono z niego wino.
Migawka! brawo za czujność i rozszyfrowanie gatunku!
No zagadka na dziś:
Marcin
Marcinie, nigdy w życiu nie zgadłabym tego gatunku, gdyby nie nasze forum i nie wiem jak mogłam przeoczyć ten super wątek!
Teraz to już wiem co to jest, cudna roślinka i zdjęcia na jej miarę.
Ano, było już o niej tu i ówdzie.
Marcin
Miło, że dołączyłaś do forumowych botaników, bo tych nie ma za wielu, obserwuję też pewną rotację: dochodzą nowi, wykruszyli się starzy - kilka osób dawniej aktywnych teraz milczy. Mam nadzieję, że wraz z zimowymi miesiącami powrócą Ci co np. działają w terenie. Ogólnie nie jest łatwo zarazić pasją botaniczną, nawet w środowiskach przyrodniczych ludzie wolą ptaszki, robaczki czy inne zwierzątka. Jeśli roślinki to pobieżnie. Jestem tu od niedawna, przed wyjazdem w Bieszczady, chciałam się coś dowiedzieć o roślinności i mnie wciągnęło.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki