Czym skorupka za młodu nasiąkła,tym pewnie niedługo trąci!
WUKA
www.wukowiersze.pl
A kobieta_bieszczadzka siedzi przed monitorem, ręce zaciera i w kułak się śmieje, że nas w jajeczko zrobiła![]()
no dobra, to ja wam oszczędzę czasu end the winner is - Taxus baccata :D
Witam z ziemi szkieletorów. Zdjątko znam więc wyłączony jestem z zabawy w zgadywanki. Dla kogoś kto się na numizmatyce zna nie jest ona trudna, bo taka polska...![]()
Marcin
mi też chodzi po głowie dąb ale ocs mi ten orzeszek nie pasi chociaż gdyby zdjęcie było zrobione pod innym kątem to mogło by to być zbyt proste a tak trzeba główkować :D
Pozostanę przy siewce dębu, rzeczywiście kolor okrywy taki nie brązowy, ale orzeszek trochę leżał pod ziemią lub liśćmi. Sposób kiełkowania się zgadza - hypogeiczny (liścienie pozostają w środku), trochę mnie zmyliły te młodociane listki, łuskowate bo naprzeciw siebie (a u dębu ułożenie jest skrętoległe), ale takie mogą być te pierwsze. Kolejne starsze są już wrębne i inaczej wyrastają.
Podpowiedź Marcina upewnia mnie w decyzji, na polskich groszówkach (chyba była też sugestia o drobnych, ale tej nie widziałam - chyba Vm po znajomości dostał) są liście dębowe, chociaż nie są to liście rodzimych gatunków. No właśnie dlaczego autor wizerunku tych monet umieścił rysunek obcego dębu (może amerykańskiego w typie czerwony, czy błotny)?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)