No to cóż za zioło z ciemności się wyłania?
PS Daglezja rośnie w okolicach Leska w lasach należących dawniej do Krasickich. Spore okazy można zobaczeć na Kostryniu po drodze na szkółki. W Balnicy rośnie jedna koło ruin lesniczówki - jest nawet pomnikiem przyrody. Poza tym była też sadzona i po wojnie.
Ostatnio edytowane przez marcins ; 22-11-2009 o 20:37
Marcin
[quote=marcins;90807]No to cóż za zioło z ciemności się wyłania?
Całkiem strzelę w ciemno, czy to jarzmianka większa?
[QUOTE=maciej_ka;90811] Jak sam zauważyłaś całkiem w ciemno strzeliłaśTo nie jarzmianka.
Daglezja rośnie tu i tam. Dobre warunki ma na Pomorzu i w zachodniej części kraju. U nas też rośnie nie najgorzej. Zaprzestano jej wprowadzania bo to gatuneg obcy. A odnośnie mamutowców to dwa ładne okazy rosną w Krakowie, w zachodniej Polsce też raczej przyzwoite warunki do wzrostu ma.
Marcin
Nie no wiem, że z tą jarzmianką straszny niewypał, ale pogadać chciałam
A swoją drogą to fikuśne te kwiatki, takie poskręcane mają te organy płciowe![]()
W ramach podpowiedzi dodam, że jest to jeden z charakterystycznych gatunków lasów liściastych. Całkiem pospolity, choć niekoniecznie rzucający się w oczy.
Marcin
Sanicula europaea (żankiel zwyczajny) i w dodatku jestem pewna
no właśnie żankiel wiedziałem że znam tylko nie mogłem wpaść co to za chwast :Dc
Kamil
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki