No chyba to wojsiłka. Wojsiłka-samiec ma charakterystycznie wygięte do góry ostatnie segmenty odwłoka zakończone czymś na kształt cęgów - tego nie widac na zdjęciu. Liczba plam na przednim brzegu skrzydeł zgadza się z jedną wojsiłką zwaną wojsiłką pospolitą Panorpa communis. Wot probliemma:D
Co do zielska - wszystko to może być...żeby choć fragmencik łodygi:D Rzeczywicie podagrycznik jest mechaty, a to nie. Czyli zagadka nadal zagadkowa... Co do krzyżaków-Araneidae, to nie spotkałem się nigdy w literaturze z takimi gatunkami całkowicie zielonymi. A naoznaczałem się tego badziewia sporo:/ Spachacz ma taką charakterystyczną pręge na odwłoku-ciemniejsza zieleń. Ale ma też bardzo wysmukły odwłoczek-to prawda. To zdjęcie jest zrobione mocno od czoła i powstaje wrażenie kulistości odwłoka. Tak to jest - nie da się solidnie 3 w jednym:P
No nie wiem, nie wiem...poznawanie pająków bo barwach i kształcie jest nieco zawodne. Kilkanaście rodzin bez kluczy i oglądania oczek, kądziołków itd jest nie do oznaczenia. Może do rodzaju najwyżej.
Zakładki