"Zmorsznik podobny" - jest podobny, ale nie identyczny. Nie znam sie na owadach i nie wiem na ile osobniki danego gatunku mogą sie różnić
podobny....
(to jedynie wynik oglądania stron z owadami, a nie wiedzy )
Pozdrawiam
"Zmorsznik podobny" - jest podobny, ale nie identyczny. Nie znam sie na owadach i nie wiem na ile osobniki danego gatunku mogą sie różnić
podobny....
(to jedynie wynik oglądania stron z owadami, a nie wiedzy )
Pozdrawiam
Dobra nazwa wątku,przecież one też rosną
-> Derty
Ta kózka była duża,koło 4 cm.Najbardziej by pasował ten dębosz tylko nie wiem czy to możliwe? Podobny jest kozioróg bukowiec ale osiąga 3cm.W Przyrodzie Polskiej-Bieszczady dębosz w przeciwieństwie do bukowca w ogóle nie jest wymieniany.
Pozdrav
Coś w temacie:
http://tvp.pl/400,20070310470381.strona
No i ilustracja ale z Roztocza (sobota)
Pozdrav
No tak. Zagadka Browara dotyczy kwitnących ponoć) teraz przebisniegow.
Ale ja ich nigdy nie widzialem. Za malo wyjazdow o tej porze.
Gdzie ich szukać ?
Pomijając już góry, na wszelkich miejskich ogródkach działkowych np., rośnie sobie toto. Od dziesiątek lat w Poznaniu, na ulicy Miczurina, tego, jak czytam na forum, od żubroni specjalisty ;-). Pozdro.
->Henek
To nie zagadka tylko ilustracja do artykułu, z rezerwatu "Mokradła"
Pozdrav
Najładniejsze przebiśniegi moim zdaniem rosną w rezerwacie Dyrbek koło szybowiska w Bezmiechowej zapraszam. Najwspanialsze łany śnieżycy karpackiej w rezerwacie jej imienia w Dwerniczku. Najłatwiej zobaczyć groszek wschodniokarpacki można na ścieżce oznaczonej kolorem czerwonym wiodącej z Polańczyka w kierunki Soliny. Przepiękne łany lulecznicy kraińskiej vel ulicznicy ukraińskiej rosną w rezerwacie Nad Jeziorem Myczkowieckim obok ścieżki błękitna łezka. Najpiękniejsze dywany kokoryczy można spotkać też w rezerwacie Dyrbek ale troszeczkę niżej niż przebiśniegi. Jednym słowem zapraszam w Góry Sanocko-Turczańskie wiosną, bieszczadzkie zboki mogą też w swoje ukochane górki, wiosną.
Pojedynczy kwiat na pojedynczym krzaku spotkany na zboczu Caryńskiej.
Właśnie o tej porze.
Co to jest ?
Gdyby tych kwiatów było chociaż wiecej ...
To wawrzynek wilcze łyko.
Pozdrav
Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)
Zakładki