zgadza się - dodam jeszcze że tą roślinę dawniej używano w leczeniu zaburzeń trawienia
zgadza się - dodam jeszcze że tą roślinę dawniej używano w leczeniu zaburzeń trawienia
pozdrawiam Piotrek
Chyba źle postawiłaś.Gałęziak złocisty faktycznie jest złocisto-żółty,poza tym jest bardzo rzadki.W takim łososiowym kolorze podobny jest gałęziak żółtawy(R. flavescens) ale najpewniej jest to gałęziak strojny(R. formosa).Tylko u g. strojnego kształt dolnych rozgałęzień przypominają literę U,u innych gałęziaków jest to V.A to całe szczęście dobre zdjęcie,jest litera U i kolor odpowiedni - wyrok:gałęziak strojny.
Pozdrav
Nie byłam pewna co to jest za gatunek. Niestety, nie jestem biologiem i nie zwróciłam nawet uwagi na szczegóły o których wspomiałeś. Zasugerowałam się kolorem i... nazwą. Rzeczywiście gałęziak złocisty jest gatunkiem rzadko spotykanym. Mam mały problem. W sierpniu mniej więcej w tym czasie, gdy jest pierwszy wysyp kurek bardzo często widuję gałęziaki. Raczej to też nie są złociste.
Mam prośbę. Browar proszę daj kilka zdjęć roślinek. Bardzo fajny wątek nam Henek zafundował. Zastanawiam się nad wydaniem atlasu roślin bieszczadzkich. Muszę pogadać na ten temat z kolegami. Co sądzisz na ten temat?
Sorki za jakość zdjęcia ale to zrzut z kamery.Co to za grzyb? Oficjalnie w Bieszczadzie nie występuje ;-)
Pozdrav
->Lucyna
Również nie jestem biologiem.
Ten atlas to chyba dobry pomysł,aczkolwiek jest już niejeden "atlas roślin górskich","rośliny gór polskich" itp.Ale z powodu bliskości Niziny Pannońskiej skład flory Bieszczadu i Beskidu Niskiego jest trochę odmienny niż w reszcie gór naszych.
Pozdrav
No i doczekałam się. Nie wiem. Nigdy nie widziałam podobnego. Idę szukać.
Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)
Ostatnio edytowane przez Piotr ; 25-12-2007 o 18:10
Odpowiedzi:
1. Nie wiem, co za licho, wygląda jak rozwinięta opieńka:P
2. lebiodka czyli oregano
3. cuś jak arcydzięgiel może?
4. cykoria [podróżnik
5. sadziec konopiasty
6. dzwonek brzoskwiniolistny
7. grzybek li to? A może porost? Ale raczej grzybek - do Browara po odpowiedź:)
8. starzec ale gatunku nie pamietam...
9. czosnaczek pospolity - Alliaria petiolata vel officinalis
Chyba się wykazałem połowicznie Ale dziękuję za daną mi szanse:D
Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki