Maciejka egzoty są be
Zaczynają kosaćce syberyjskie kwitnąć i chabry miękkowłose w Bieszczadach.
Maciejka egzoty są be
Zaczynają kosaćce syberyjskie kwitnąć i chabry miękkowłose w Bieszczadach.
Marcin
Już myślałem że przedszkole botaniczne mam zaliczone , a tu klops.
a wszystko przez kwiatek.
Od paru lat jeżdżę w Bieszczady ale nigdy nie udało mi się spotkać storczyka, w polskiej części tych górek. Na wschodzie i owszem, a u nas totalne zero.
Nadworny forumowy botanik pocieszał mnie niedawno że są, i jak będę szukał to znajdę.
Tak było do dnia wczorajszego, bo właśnie wczoraj podczas spacerku po łące znalazłem go pomiędzy trawami.
Wykonałem dwadzieścia zdjęć i ucieszony ruszyłem dalej. A kilka metrów dalej natknąłem się na kolejne trzy egzemplarze.
Znowu aparat w ruch i uśmiech na twarzy i ruszam dalej.
Dalej było tylko gorzej. Po kolejnych stu metrach trafiłem na grupkę kilkudziesięciu storczyków, potem były ich setki, tysiące i hektary.
Załamałem się.
Jak to więc jest : przez kilka lat nic , a teraz całe mrowie.
Czy ten storczyk jest unikatem ? czy występuje masowo ?
a może pomyliłem coś - i może to w ogóle nie jest storczyk ?
Jeśli to jest storczyk szerokolistny, to mieszkając w Bieszczadach, miałam go "za górką" całą łąkę.Chyba to żaden unikat, tylko czemu Cie tak długo omijał??
WUKA
www.wukowiersze.pl
A bo to jest tak z tymi storczykami, że rosną, ale nie wszędzie. Na wszystkich zdjęciach jest stoplamek/kukułka szerokolistny, jeden z najpospolitszych gatunków w Bieszczadach. Rośnie na wilgotnych łąkach, w rowach i na młakach. Kwitnie zazwyczaj w drugiej połowie maja do połowy czerwca. Wyżej w górach trochę później - czasem do końca czerwca można trafić na pojedyńcze okazy.
W chwili obecnej pełnia kwitnienia przypada jeszcze na inne gatunki. Wczoraj z maciejką specjalnie nie szukając zaliczyliśmy pięć gatunków: buławnik mieczolistny, storczyk męski, stoplamek szerokolistny, stoplamek Fuchsa i listerę jajowatą. Dziś w czasie spaceru po parku trafiłem na dobre kilkadziesiąt lister jajowatych i kilka gnieźników leśnych. Poza tym kwitną jeszcze buławniki wielkokwiatowe, a podkolany mają już dość mocno rozwinięte pąki. Niebawem pojawią się stoplamki plamiste, gółki długoostrogowe i storczyce kuliste. Pozostałe bieszczadzkie storczyki to już niestety rzadkości.
Marcin
No to może zabotanizujemy:
Marcin
W niedzielę w Bielicznej rosły tego storczyka całe łany - aż było fioletowo i ślicznie.
Wypada podpowiedziećRzeczywiście roslina na zdjęciu jest trochę zdeformowana. Rośnie na wilgotnych łąkach, młakach i w olszynach.
Marcin
nie wiem dlaczego ale chodzi mi po głowie cały czas kuklik zwisły :/
Kamil
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki