mi to przypomina śnieżnik
zdaje się że dokładnie śnieżnik lśniący, ale czasem warto dorzucić też zdjęcie liści - łatwiej z identyfikacją. Osobiście korzystałam z aplikacji na telefon plantnet i nawet sobie radziła z rozpoznawaniem roślin.
przełom czerwca / lipca to każdorazowo wysyp różnych kwitnących roślin
na łąkach beskidzkich
ten zidentyfikowałem jako " ostrożeń błotny"
...
ale czy to prawidłowa nazwa ?
To rzecz wtórna.
Dla mnie jest zabawą do której zapraszam aby wstawiać tu zobaczone roślinki , które zwrócą uwagę
..... i tu jest temat : czy zauważamy te proste , a jakże piękne roślinki
UŚMIECHÓW WIELE MA GODZINA ZWYKŁEGO DNIA,
NIE ZGINIESZ W TŁUMIE PÓKI JESZCZE UMIESZ,
PRZYSTANĄĆ GDY ZAŚPIEWA PTAK
Zachęcam nadal do zabawy w odszukiwanie bieszczadzkich kolorów tworzonych przez rośliny
Obecnie (X'2021) można spotkać piękne łączki kwitnących zimowitów jesiennych , które często kojarzone są z krokusami , wszakże mają podobny wygląd i wielkość
Ja spotkałem te w Północnych Bieszczadach , a może ktoś spotkał je w innym rejonie ?
...
...
Gdy je spotkacie proszę zatem wyciągnąć smarfona , zrobić zdjęcie i podzielić się z innymi kolorami jesieni
przecież warto
Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 06-10-2021 o 20:05
Taaa, warto smartfonami.
Zwłaszcza z oznaczonymi lokalizacjami.
I najlepiej od razu udostępniać na (awaryjnego na szczęście) fb.
I wkrótce tłumy żądne fejsbukowych sweet selfików zawitają i podepczą.
Jak w Chochołowskiej co wiosnę.
Od wielu lat, nie tylko przewodniki, ale również wszelakie media mówią na początku wiosny, że zakwitła śnieżyca karpacka w rezerwacie w Dwerniczku.
Pięknie to wygląda,
ale o dziwo nie zaobserwowałem tam zwiększonego zainteresowania (raz jeden widziałem człowieka z aparatem)
Dlaczego tłumy nie ruszają wiosną do Dwerniczka ?
Nie wiem.
ale widać na tym przykładzie , że nie przekłada się to liniowo.
Może biała, melancholijnie schylona roślinka nie jest tak spektakularnie wiosenna jak dywan fioletowych krokusów równo i fallicznie (być może w tym rzecz) sterczących w górę.
W każdym razie lepiej te smartfonowe tłumy od obu trzymać z daleka.
na północnym Mazowszu w ogródku rosną :) samosiejki, od paru lat ubogacają obejście :)
szukam ( na razie bezskutecznie) odpowiedzi na pytanie :
Czy w Bieszczadach rośnie
Podrzeń żebrowiec
... mniej więcej wygląda tak jak na obrazku
zielone.jpg
Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)
Zakładki