4 cykoria podróznik
6 dzwonek brzoskwiniolistny
Derty mnie ubiegł
4 cykoria podróznik
6 dzwonek brzoskwiniolistny
Derty mnie ubiegł
Derty ostatnie zdjęcie. Jesteś pewien.
Ostanie zdjęcie wydaje mi się, że to jest miesięcznica trwała Lunaria rediviva charakterystyczna dla zbiorowisk olszynek. Piotrze nie pamiętasz gdzie było zrobione zdjęcie.
Moim skromnym zdaniem zdjęcie Browara przedstawia smardz jadalny - morchella esculenta.
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
Bingo Lucyna.
Smardz stożkowy(wyniosły),Morchella conica(syn. M.elata,M.deliciosa)
Pozdrav
Ostatnio edytowane przez joorg ; 19-12-2006 o 19:15
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
->Piotr
Ten dolny grzyb to na pewno szmaciak.Niestety zdjęcie za mało czytelne żeby rozpoznać na 100% który - wygląda jak gałęzisty(Sparassis crispa) a kolor ma jak krótkotrzonowy(S.laminosa).Oba podobne i duże,chronione,ale krótkotrzonowy rzadki więc obstawiam szmaciaka gałęzistego.
Ostatnio edytowane przez Browar ; 19-12-2006 o 19:19
Pozdrav
->Piotr
Grzyb w górnym rzędzie to najpewniej (daję 80%) łuskwiak złotawy(Pholiota aurivella) ale ewentualnie może to być też łuskwiak nastroszony(P.squarrosa).
Pozdrav
-> Piotr
Trzecie górne zdjęcie przedstawia dzięgiel leśny (Angelica sylvestris).Z jego pustych łodyg robi się świetne lufy do plucia borówkami
Pozdrav
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki