Foto nr 9 zagadki Piotra to pewnikiem miesięcznica w wersji wiosennej
Znalazłem na necie taką ilustrację bliżniaczą do zdjecia Piotra.
http://ww6.tvp.pl/6452,371265,6.view
Miesięcznica w wersjii jesiennej nazywana potocznie srebrikami judasza jest wykorzystywana do tworzenia kompozycji z suchych kwiatów.
Wikipedja podaje ciekawostkę że
"Kwiaty rośliny zapylane są przez motyle nocne."
A te drobne listki do jakiej roślinki należą
Pozdrav
-> Henek
Ciemięrzyca zielona(ta na Twoim zdjęciu) to chyba wszędzie rośnie,widziałem ją na przełęczy nad Berechami,na Caryńskiej,pod Haliczem,na Bukowym Berdzie.Ciemiężycę białą natomiast widziałem tylko w Siankach.
Pozdrav
Ciemiężyca biała od zielonej różni się na oko jedynie kolorem kwiatów:biała ma kwiaty bardziej białe niż zielone,zielona bardziej zielono-żółtawe.C.biała w Polsce ma tylko kilkadziesiąt stanowisk,w górach tylko w Bieszczadzie.C.zielona występuje we wszystkich polskich górach.Czyli tylko w Bieszczadzie występują obie.C.zielona jednak rośnie na halach, a c.biała raczej na polankach leśnych.Jeśli Twoje zdjęcie jest z Bieszczadu to pewnie jest to ciemiężyca biała.
Pozdrav
No to ja chyba też ją widziałem (białą) - tam gdzie piszesz. Dwie pierwsze foty. Rośnie tego sporo na polankach, na nowym odcinku ścieżki do Sianek, tj. pomiędzy szutrówką a pozostałościami po dworze Stroińskich.
Dwa kolejne zdjęcia to zielsko, którego nazwy chciałbym się dowiedzieć (fot.3 i 4). Drugie z tych zdjęć wygląda na rozmazane, ale to w sumie takie jest - myślę że nie powinno być problemu, bo zdaje się to jakieś popularne zielsko.
-> Piotr
No i właśnie problem.Jeżeli rośnie w wodzie(bagienku) to skrzyp bagienny[Equisetum limosum],jak na podmokłym tylko to skrzyp leśny[E.silvaticum],jak nad potoczkiem,źródełkiem to może być skrzyp olbrzymi[E.maximum](nie widać na zdjęciu ani podłoża ani proporcji).Wszystkie występują w Bieszczadzie.Na dodatek to zdjęcie pewnie z wiosny lub wczesnoletnie więc nie widać pędów zarodnikowych,po których się je rozpoznaje.Ale stawiam na skrzypa leśnego.
Pozdrav
To mnie zaskoczyliście. Sądziłam, że ciemiężyca biała jest pospolitsza niż zielona. Rośnie na obu Połoninach, najwięcej na Wetlińskiej (szlak żółty Przełęcz Wyżna-schron). Z ciekawostek ciemiężycę Hucułowie używali do zatruwania grotów strzał.
Czy to co pokazałeś Browar to jest barszcz. W okolicy Trzciańca jest tego świństwa multum. Co najciekawsze misie też tego nie tolerują. Byłam z kolegą we wrześniu w okolicy ... aby zobaczyć misia jedzącego buraki cukrowe. Niestety, smakosz nam się nie pokazał, więc wędrowaliśmy po świeżych śladach. Niedźwiedź starannie omijał łany barszczu.
Ostatnio edytowane przez lucyna ; 20-12-2006 o 19:03 Powód: literówka
Aktualnie 6 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 6 gości)
Zakładki