1. żywokost bulwiasty
2. żywokost sercowaty
1. żywokost bulwiasty
2. żywokost sercowaty
"... nie szukaj tego lasu, w którym mógłbyś sie schować... "
Zanim się jednoznacznie rozwiąże sprawa żywokostów to pokażę co znalazłem sobie w trawie. Nawet nie wiem czy to to można nazwać kwiatkiem ?
A może ktoś wie jak to nazywają ?
Perfekcyjnie Jadja
Polej żywokost lekarski ma kwiaty fioletowe, różowe lub białe i jest dużu.
Piękny kozłek. Wygląda na całolistnego. Też się nad nim dzisiaj znęcałem, bo kwitną już na młaczkach i przy potokach.
Udany dzień dziś miałem pod kontem nowych odkryć botanicznych. Obmalowywując granicę wyłączeń leśnych zaszedłem na polanę Łaz i znalazlem tam dwa ciekawe i rzadkie storczyki - storczyka samczego i stoplamka bzowego. Niestety populacje bardzo skromniutkie po jednym okazie kwitnącym i po kilka płonnych. Zapodam później po jakimś zdjątku jak zgram...
Marcin
Marcin napisał :
...powiadasz ze to kozłek lekarski ? To ten od waleriany ?Piękny kozłek. Wygląda na całolistnego.
Ten pokazany w wikipedi jest jakiś białawy , a ten mój upolowany w dolinie Łopienki jest taki bardziej kolorowy .
Czy on jest pod ochroną ? czy tez można domowymi sposobami go przysposobić? Na wszelki wypadek otworzyłem trofiejną buteleczkę "Dawnego Receptu" z zamkniętym aromatem waleriany
i teraz mogę podać kolejną upolowaną w trawie zgadywankę.
Ups... Zapędziłem się z wklejaniem fotek a tu kolejne zagadka. Myślę, że to lepiężnik biały albo wyłysiały. A propo valeriany to nie jest ona pod ochroną. U całolistnego kwiaty mają kolor różowy ewentualnie biały z odcieniem różu. Kwitnie już również kozłek trójlistkowy. Lekarski kwitnie latem na łąkach i jest wysoki na metr i więcej. Ma kwiaty bardziej białe.
A oto i obiecane fotki storczyków.
Storczyk samiczy:2008_0512storczyki0011.jpg2008_0512storczyki0027.JPG
Stoplamek bzowy:2008_0512storczyki0078.jpg2008_0512storczyki0080.jpg
A te dwa zdjątka to zagadka z dziś. Miłej zabawy przy rozpoznawaniu życzę.2008_0512storczyki0058.JPG2008_0512storczyki0140.JPG
Ostatnio edytowane przez marcins ; 12-05-2008 o 22:13
Marcin
Przetacznik ożankowy?
Za chwilę wybywam z Bieszczadów na kilka dni, więc, żeby nie blokować zagadek innym podaję odpowiedzi prawidłowe:
1. Tak jak napisał vm2301 na pierwszym zdjęciu jest przetacznik ożankowy.
2. Na zdjęciu drugim jest przetacznik macierzankowy.
PS Połaziłem dziś za storczykami o poranku i znalazłem dwie populacje storczyka samiczego - jedna około setki osobników kwitnących, druga około dziesięciu. Na kilkanaście wybranych potencjalnych miejsc tylko w dwóch rosły. A tak poza tym to pierwsze stoplamki szerokolistne kwitną.
Marcin
Po małej przerwie znów kilka roślinek do rozpoznania. Za oknem pada, więc chociaż tak można dziś trochę pobotanizować.
Marcin
Widzę, że potrzeba jakiejś podpowiedzi, więc zacznijmy od zdj.2: roślina ta często rośnie na starych cmantarzach, w miejscach po dawnych wsiach.
Marcin
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki