A nie jest to czasem miotlica spowodowana Melampsorella caryophyllacearum?
A nie jest to czasem miotlica spowodowana Melampsorella caryophyllacearum?
Pozdrav
Gratulacje dla Browara. To właśnie ten grzyb.
Marcin
Do poczytania: http://ec.europa.eu/environment/natu...lar_plants.pdf
Marcin
Może taki okaz na niedzielę:
Marcin
Niedziela minęła, wypadałoby rozwiązać zagadkę!
A mi się jakoś tryby zatarły;-)
Podejrzewam Senecio, ale zapewne należy zgadnąć gatunek...
Mam ze trzech kandydatów, ale nie mogę się zdecydować:)))
Ostatnio edytowane przez maciejka ; 05-12-2011 o 23:06
Dumaj, dumaj, dziewczyno, bo tylko w Tobie pokładam nadzieję na rozwiązanie tej zagadki![]()
Marcin
Marcin, Ty mnie pod włos nie bierz, bo mi "Niemiec" z rąk leci, a jakubek idzie pod lupę (ale to chyba za proste by było;-)
Poza tym nie wymagaj, żebym starców po samych kwiatkach poznawała!
Popatrzyłam, podumałam, nie jestem pewna, może to starzec długolistny...?
Ps. Kilku kandydatów zdecydowanie odrzuciłam:)
Sam miałem zagwózdkę sakramencką i dalej mam...Oznaczyłem to jako Senecio sulphureus. Okazało się później, że jest to synonim Senecio papposus podawanego ze skał i połonin w Bieszczadach. Ten na zdjęciu spotkałem tylko w dwóch miejscach na terenach raczej bagnistych - w olszynce bagiennej i w otoczeniu torfowiska, więc siedliskowo mi nie pasował do S. papposus. No ale po długich przedumaniach przyjmijmy roboczo, że to S. papposus. Zapraszam w przyszłym sezonie do weryfikacji w terenieNo i oczywiście gratuluję.
PS Natomiast drugie moje podejrzenie to Senecio rivularis. Tylko za chiny nie wyzna się po serii zdjęć, które machnąłem mu. No i siedliskowo by się zgadzało.
Ostatnio edytowane przez marcins ; 07-12-2011 o 00:35
Marcin
Marcin, skoro tak sprawa wygląda, to może zapodaj jeszcze jakieś foto (do sezonu daleko), coraz bardziej mnie ten starzec interesuje;-)
Czy jest owłosiony, kanciaty...i takie tam;-)
Liście i okrywa koszyczka by się zdały....
Nie popadajmy w zimowy marazm! (z resztą u nas zima jak dotąd trwała jedną noc;-)
Dla rozruszania, taka powabna, delikatna roślinka.
Oczywiście, nie chodzi o samo delektowanie się wyrafinowanym kieliszkiem;-) ale o rozpoznanie tejże skromnej śliczności!
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)