Tego roku pierwsze przebiśniegi w lasach dookoła Leska zakwitły już 3 lutego.
Tego roku pierwsze przebiśniegi w lasach dookoła Leska zakwitły już 3 lutego.
Marcin
Żeby nie było nudno to też dodam zagadkę.
Marcin
Witaj na forum. Dużo słyszałam o Twoich zdjęciach ale po raz pierwszy mam okazję je oglądać. Ten żubr jest fantastyczny.
Ad.3
Żebrowiec i podbiałek.
Ad.1
Wroniec widlasty czy widłak wroniec jak mnie dawniej uczono.
Ad. 2
Nie znam tej rośliny.
Ostatnio edytowane przez lucyna ; 08-03-2008 o 20:49
Witam i ja. Rzeczywiście na zdjęciu A3 jest podrzeń żebrowiec i podbiałek alpejski. Na zdjeciu A2 jest niewielka paproć - rośnie na skałach i murach, miedzy innymi na Sobieniu i na murze wokół leskiego koscioła. Na zdjęciu A1 nie jest to wroniec widlasty. Podpowiem tylko, że zdjęcie z połonin.
Marcin
Zanokcica murowa?
Zgadza sie jest to zanokcica murowa, jeszcze tylko A1 i bedzie komplet. Poszukam czegoś ciekawego jeszcze.
Marcin
Bardzo trudna zagadka.
Widlicz alpejski. W sumie rośnie tu 250 gat mchów więc mamjeszcze z czego wybierać.
Nie taka trudna. W Bieszczadach tylko 4 gatunki widłaków rosną. A oto kolejne. Mam nadzieję, że również do zgadnięcia. Szkoda tylko, że rozdzielczość musi być taka mała. Jak dalej tak nam pójdzie to przebrniemy przez wszystkie paprotniki.
Marcin
Strzelam
Ad.1
Zanokcica zielona
Ad.2
Zanokcica skalna
Ad.3
Widłak jałowcowaty
Ad.4
Nie wiem. Kojarzy mi się jednocześnie i z sitem, i ze skrzypem.
1 i 2 perfekcyjnie. 3 z widłakowatych, ale nie jałowcowaty - widłak jałowcowaty jest rośliną typowo leśną charakterystyczną dla borów. 4 to jeden ze skrzypów - sity nie maja takich żebrowanych lisci, a to są łodygi.
Ostatnio edytowane przez marcins ; 08-03-2008 o 22:25 Powód: błąd
Marcin
Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)