Ty chyba żartujesz Lucyno
1. Ty nie sprawdzasz swoich typów nigdzie?Już to widzę. Chcesz zrobić konkurs dla ELYTY, w jaki sposób mam się nauczyć?
2. Kto i gdzie z i jakiej racji zabronił googlania w poszukiwaniu takiej, czy innej roślinki?Może w takim razie opubliikujemy od razu listę osób, które maja prawo brac w zgadywaniu udział?
3. Czy chcesz jakiś regulamin zagadek narzucać uzurpatorze władzy absolutnejWiem, że występujesz tu słuzbowo jako koordynator, ale może nie koordynuj wątków
NIEDOUCZONY GOOGLARZ
PS. Jak wrócę z pracy, to sobie pogooglam, a nawet link wrzucę [tu powinien być emoticon z jęzorem, ale go znaleźć nie mogę]
Pozdrawiam serdecznie:)
No to wiosenny albo pagórkowy
Pozdrav
VM jako uzurpator chciałabym abyście nie podrzucali linków. Dajcie bawić się innym. Nie korzystam. Gdyby było inaczej to tak często nie myliłabym się. Nawet dziś na wspaniałym szkoleniu prowadzonym przez pracownika naukowego parku panią grażynę Holly pomyliłam i to dwa razy jesion z jaworem, a topolę osikę z iwą. Nie dostałam za karę obiecanych cukierków na które zasłużyłam sobie w olszynce karpackiej.
Teraz do rzeczy. Byliśmy na fajnej ścieżce Dzika jabłoń w Berehach. Jest oznakowana tylko przystankami. Prowadzi od Przełęczy Wyżnej do Wyżniańskiej po tej stronie, gdzie jest cmentarz. Szliśmy ciekawym odcinkiem od cmentarza do dworu. Ścieżka jest nie oznakowana w tradycyjny sposób. Wchodzi się na szlak czerwony, potem skeca obok 1 potoku w górę, wzdłuż miedzy zaznaczonej kamieniami. Następnie przez buczyny na dawne pastwiska i pola. Dwór jest oznakowany, stoi obok tablica. Warto tam zajrzeć. Nie wiem czy kojarzycie taki piękny jesion samotnie stojący nad potokiem. Tam był dwór. Zachowane są fundamenty dworu i liczne kamienne piwnice. Podobne piwnice są obok dawnej karczmy. Ta zaś stała obok krzyżówki-droga na Nasiczne. Jest tam takie wypłaszczenie.
BdPN wydał przewodniczek po ścieżce dendrologiczno-historycznej za tu uwaga! 1.30 zł.
Pagórkowy na pewno nie, wiosennego przyznam szczerze, że nie widziałem nigdy, ale on raczej woli zachodnią połowę Polski.
Podpowiedź: w Tyńcu na skałkach i w murawach rośnie. I zdziwiłem się jak go w Bieszczadach znalazłem...
A to drugie już kiedyś rozpoznaliście...dawałem w stadium kwitnienia
PS Lucyna nie pieklij się z tymi linkami tak. Po prostu jak nie chcesz to nie zamieszczaj, a nie zabraniaj innym. Jak ktoś ma ochotę to ma takie prawo zamieścić link...
Marcin
Pięciornik siedmiolistkowy mógłby być,ale na Twojej focie ma chyba pięć
Pozdrav
No zgadza się, że wiosenny już na Jurze się pojawia. Dla mnie ze wschodu to już zachód. Sam teraz tak dumam, który to pięciornik...obstawiałem piaskowego, ale ten wiosenny też może pasować. Jutro rano jak będę mknął do roboty to się zatrzymam przy nim i sprawdzę czy ma gwiazdkowate włoski na liściach. Tak czy tak ani jeden ani drugi z Bieszczadów nie były podawane...
To drugie to nie storczyk...po kwiatach było bardzo szybko rozpoznane
A taki ma pokrój ten pięciornik:
Marcin
Piaskowy faktycznie mógłby być,sprawdź z bliska,z fotek już więcej nie wyciągnę.
Pozdrav
Aktualnie 6 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 6 gości)