A nie mówiłam! Botanik-laik![]()
A nie mówiłam! Botanik-laik![]()
I w tym problem, że one wszystkie takie podobne, oset siny mógłby być, ale w Tatrach, Pieninach. I dalej sobie głośno pomyślę, że włoski wydają się na latającym obok owocku rozgałęzione, więc to może ostrożeń, ale nie wschodniokarpacki, bo widać pojedyncze koszyczki. No i to by było na tyle![]()
Migawka, spoko! nie od razu Kraków zbudowano, ja znam trochę roślinek leśnych, niżowych a górskich się uczę od niedawna. Mam trochę wyczucia, gdzie szukać. A i tak często trafiam kulą w płot (zaraz zobaczysz co mi Marcin odpisze). Jednak zapału w tym kierunku mi nie brakuje.
Racja, Maciej_ko - "Nie od razu Kraków zbudowano". Ja położyłam dopiero kamień węgielny, ale dzięki udziałowi w tym wątku, rośliny na moich zdjęciach nie są już tak anonimoweŁamię sobie głowę i wytężam wzrok, co też za roślinę przedstawił Marcin, i z niecierpliwością czekam na rozwiązanie zagadki.
Marcinie czy to jest Ostrożeń siwy ?
Tak sobie zgadnę drugie - bodziszek żałobny
Pozdrav
Viwaldi ode mnie też gratulacje, nie wpadłabym na ten gatunek, to już Migawka była dość blisko siny, siwyZerknęłam na występowanie tego gatunku to występuje na pd. niżu i raczej zahacza o Biesy, Marcinie gdzie go sfociłeś?
Miło Cię słyszeć Browar i dobrze mówisz, pierwsze natomiast wygląda na goryczkę orzęsioną
Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)