Czesc Serdecznie Pozdrawiam i witam na forum.Poniewaz pochodze z pieknej doliny,która lezy na na pograniczu bieszczad postanowilem skreslic pare slów,i zaznaczyc mój indywidualny punkt widzenia.Przede wszystkim aby ruszyc cokolwiek w tym temacie powinnas odbyc podróz do czasów w,których spoleczenstwo lokalne bylo kulturowo ujednolicone,bo to wlasnie wtedy najbardziej widoczne byly uzaleznienia ludnosci od krajobrazu tryb zycia itd...Powstaly charakterystyczne zabudowania cywilne i sakralne no i oczywiscie rolnictwo,które bylo nierozerwalnie zwiazane z uksztaltowaniem terenu.Poprzez surowe warunki narzucilo czlowiekowi niewiele mozliwosci dlatego tez hodowla bydla byla podstawa ich dzialalnosci,a to z kolei wplynelo diametrialnie na krajobraz,który mimo swej surowosci wydawal sie byc ujarzmiony.Wedlug mnie stan sprzed wojny powinien byc wzorcowy dla tego rejonu,a to co sie pózniej stalo bylo nastepstwem wojny,przesiedlen,ponownego zdziczenia natury i naplywu ludzi z innych regionów naszego kraju,którzy wnosili ze soba nowe zwyczaje i inna kulture.Zaczelo sie wtedy cos nowego brak tradycji nowo przybylych oraz postep cywilizacji przyczynily sie do obecnej sytuacji.Biorac to wszystko pod uwage nie mozna oiminac aspektu politycznego,który w bieszczadach pozostawil trwaly slad w postaci masy PGR-ów co równiez wplynelo istotnie na krajobraz.Padlo pytanie dlaczego ludzie wyjezdzali z bieszczadów odpowiedz jest prosta brak pieniazków chec lepszego zycia sam jestem tego przykladem,ale na szczescie wracam w przyszlym roku.Dlaczego wracam?,bo kocham to miejsce i nie wyobrazam sobie mieszkac gdzie indziej.Co do obiektów sakralnych,dla mnie sa tu od zawsze.Cerkwie,Koscioly wkomponowane w krajobraz bukowych lasów,wzniesien i dolin one wlasnie napawaja mnie myslami siegajacymi w przeszlosc i powoduja chwile zadumy.Dzis gdzie stoi samotna Cerkiew kiedys tetnilo zycie wypelnione codziennymi zajeciami,gdzie na Nabozenstwa przychodzili ludzie odziani w tradycyjne stroje,o tym nie mozna zapomniec.Wlasnie te obiekty sa "swiadkami" przeszlosci wraz otaczajacym je krajobrazem mam nadzieje na zawsze razem.W taki wlasnie sposób to odczuwam.Mam nadzieje,ze chociaz minimalnie Ci pomoglem.Jeszcze raz Serdecznie Cie Pozdrawiam i Zycze Powodzenia.Na koniec chcialem równiez Zyczyc Wszystkim Wesolych Swiat Bozego Narodzenia

Odpowiedz z cytatem