Linia Przemyśl-Chyrów jest wyremontowana po obu stronach granicy. I co? I nic
Z własnych obserwacji mogę dodać, że wyremontowana jest także linia Chyrów-Krościenko. Niestety tutaj także "nic".
Czterech panów B.
Sam sobie odpowiadam, ale temat mnie interesuje więc szukam informacji. Jeszcze w tym roku ma być uruchomione połączenie międzynarodowe Sanok - Chyrów. Nie będzie tego połączenia obsługiwać PKP, ale nowego wątku nie będę zakładałWięcej na portalu Rynek kolejowy.
Od grudnia 2024 r. do Krościenka, a także dalej – do ukraińskiego Chyrowa – docierać mają natomiast pociągi prywatnego przewoźnika SKPL Cargo. Firma z siedzibą w Zbiersku zapowiedziała, że na własne ryzyko biznesowe będzie realizować przewozy codziennie lub w dni robocze (ostateczna decyzja w tym zakresie jeszcze nie zapadła). Będą to pierwsze regularne połączenia pasażerskie na przejściu Krościenko – Chyrów od 2010 r.
Czterech panów B.
Ciekawy jestem tego eksprymentu. Dawnym przemytniczkiem zdarzyło mi się podróżować. Pytanie czy będzie to wyglądało to podobnie.
No cóż, PKP to taki twór co potrafi utopić każde pieniądze bez względu na to czy to działanie będzie kiedykolwiek i komukolwiek służyło czy nie.
Co do połączenia przez Krościenko to wg mnie też na razie nie ma szans. Myślę, że ponowne uruchomienie tego przejścia również wymaga jakiś uzgodnień pomiędzy państwami a na pewno obsadzenia go strażą graniczną oraz służbą celną i wyposażenie tychże w odpowiedni, nowoczesny sprzęt. To wymaga odpowiedniej logistyki i nakładów. Sam fakt, że prywatny przewoźnik podejmie ryzyko biznesowe raczej nie wystarczy.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Kolejowe przejście graniczne w Krościenku jest formalnie cały czas czynne. Więcej szczegółów tutaj (ponownie portal Rynek kolejowy). Stronniczy cytat poniżej:
W dalszej części tekstu jednak pojawia się konieczność pewnych wydatków, na szczęście niewielkich.[...] likwidacja połączeń nie jest równoznaczna z zawieszeniem funkcjonowania samego przejścia. Tym niemniej nie przyjmuje ono podróżnych, a MSWiA przyznaje, że przed reaktywacją konieczne będzie przeprowadzenie pewnych prac. Nie będą one jednak duże. Co do zasady placówka Straży Granicznej w Krościenku jest bowiem gotowa do realizacji kontroli, według MSWiA przed uruchomieniem połączeń nie są też niezbędne dodatkowe nakłady środków finansowych.
Czterech panów B.
Jak bardzo da się rozkręcic składy SKPL ? Przekonamy się gdy połączenie ruszy (o ile w ogóle ruszy). A znając życie i realia na rzeczonej granicy ostawiam, że po kilku miesiącach SKPL samo straci zainteresowanie takim biznesem.
Nie chcę być rzecznikiem SKPL, chciałbym aby to połączenie ruszyło więc szukam argumentów "za"SKPL już jeżdzi na Ukrainę w innym miejscu (Warszawa-Rawa Ruska), wiedzą więc jakie są realia na tej granicy. Tam kursują w pewnym sensie pod skrzydłami kolei ukraińskich, które skomunikowaym pociągiem wiozą dalej pasażerów do Lwowa - tutaj będą musieli działać samodzielnie. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Czterech panów B.
Ma być pociąg z Rzeszowa do Ustrzyk Dolnych:
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadom...91MoqiVq5sY7ag
Anonsowane przez Hero połączenie ruszyło
https://www.tvp.info/85211147/polreg...z-w-bieszczady
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)