Pokaż wyniki od 1 do 10 z 351

Wątek: Niespodzianki PKP

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar qbek
    Na forum od
    06.2012
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Odp: Niespodzianki PKP

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    Dziwne te nieopłacalne linie.Kilka lat temu pracowałem w Bydgoszczy,a kwaterę miałem w Maksymilianowie -małej wsi pod Bydgoszczą.PKP zlikwidowała tam większość połączeń z powodu niskiej rentowności.Wtedy weszła prywatna firma ARRIVA i pociągi prywatne jeżdżą po torach.Dziwne jest to że są opłacalne
    Tak sobie ARRIVA chop siup nie weszła. Wygrała przetarg na obsługę przewozów, bo zaoferowała niższą stawkę dofinansowania za pociągokilometr.

diabel-1410
    Guest

Cytat Zamieszczone przez qbek Zobacz posta
    Tak sobie ARRIVA chop siup nie weszła. Wygrała przetarg na obsługę przewozów, bo zaoferowała niższą stawkę dofinansowania za pociągokilometr.
    Nie wiem jak weszła.Wiem jedno -firmy prywatne nie utrzymują bandy nieproduktywnych urzędników,tysiąca kadrowych i księgowych.Tną koszty tam gdzie tylko się da utrzymując dość wysoki standard obsługi klienta.Ot i wszystko.Drugim takim przykładem jest firma Neobus wożąca ludzi z Sanoka do Warszawy.Obsługują tą trasę codziennie po bodajże trzy kursy w każdą stronę.Im się opłaca a PKS nie daje rady.A mają tabor nowszy niż PKS.Wierzę w to że firma prywatna będzie biła na głowę każdy moloch państwowy.Ot i wszystko

Bieszczadnik Awatar qbek
    Na forum od
    06.2012
    Rodem z
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    Nie wiem jak weszła.Wiem jedno -firmy prywatne nie utrzymują bandy nieproduktywnych urzędników,tysiąca kadrowych i księgowych.Tną koszty tam gdzie tylko się da utrzymując dość wysoki standard obsługi klienta.Ot i wszystko.Drugim takim przykładem jest firma Neobus wożąca ludzi z Sanoka do Warszawy.Obsługują tą trasę codziennie po bodajże trzy kursy w każdą stronę.Im się opłaca a PKS nie daje rady.A mają tabor nowszy niż PKS.Wierzę w to że firma prywatna będzie biła na głowę każdy moloch państwowy.Ot i wszystko
    To jak najbardziej fakt. Niestety państwowe, tudzież post państwowe firmy, samorządowe, itd nigdy nie nie dorównają produktywnłości tym prywatnym. Niestety jeżeli chodzi o kolej w Polsce, jedynie w województwie kujawsko-pomorskim zdecydowano się na taki krok - ogłoszenie przetargu, który uczciwie (miejmy nadzieję) wygrała Arriva w kooperacji z DB. Przykłady mazowsza, czy śląska powołujących swoje spółki (Koleje Mazowieckie, Koleje Śląskie) pokazuje tylko, że od PKP, czy Przewozów Regionalnych nie są lepsze, a są o wiele droższe (co w trudno uwierzyć by coś było droższe od PKP).

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)