Jak nie urok to sraczka. Żal ludzi. Tyle przeszli i jeszcze taki niefart.
Jak nie urok to sraczka. Żal ludzi. Tyle przeszli i jeszcze taki niefart.
"Usterka wystąpiła na fragmentami zaśnieżonym odcinku górskiej trasy – podaje zarządca"
...
...
Ufffffff, .....ale dowaliło śniegiem w tym roku
"Wczoraj wznowiono transport uchodźców z Ukrainy linią kolejową 108. Pociąg dojeżdża teraz do Uherzec Mineralnych i zabiera podróżnych do Tarnowa. Między granicznym Krościenkiem i Uhercami kursują autobusy komunikacji zastępczej dowożące uchodźców. Jednocześnie trwa naprawa uszkodzonej linii kolejowej.
W czwartek pierwszy szynobus wiozący z granicy w Krościenku ok. 250 osób częściowo wypadł z torów w miejscowości Ustjanowa Dolna. Nikomu nic się nie stało. Pasażerowie dotarli do Tarnowa zastępczym składem. Na odcinku Krościenko – Uherce kontynuowane są prace torowe związane z przywróceniem przejezdności trasy. Po południu z Ucherzec do Tarnowa ma wyruszyć kolejny pociąg z uchodźcami. Następne połączenia mają być uruchamiane według potrzeb."
https://radio.rzeszow.pl/wiadomosci/...a-kolejowa-108
Linia kolejowa 108 zwana onegdaj Pierwszą Węgiersko-Galicyjską Koleją Żelazną zaczyna wykazywać ruchy powrotu do życia.
Na odcinku Ustrzyki Dolne w stronę granicy mogłem dzisiaj zaobserwować wielu robotników pracujących na torach,mimo niesprzyjającej aury.
Czyżby powrót legendarnego "przemytniczka" nabierał realności ?
Z innych źródeł doszły informacje , że Ukraińcy po swojej stronie, na odcinku granica-Chyrów dokonali już remontu kapitalnego.
...
FOT.0033.jpg
...
Czyżby pojawiła się szansa na wyjazd we wschodnie Karpaty wersją kolejową ?
Od jutra (1 marca) Polregio S.A. uruchamia regularne połączenia kolejowe Sanok-Ustrzyki Dolne. Szczegóły można sobie wyszukać ;-)
Czterech panów B.
Przetarg na budowę łącznicy kolejowej Jedlicze-Szebnie ogłoszony.
Więcej choćby tutaj.
Czterech panów B.
Podróżując ostatnio szynobusem podkarpackim zwróciłem uwagę na informację że z Rzeszowa można dostać się pociągiem do Łupkowa
... ale teraz próbuję odnaleźć w necie te połączenia ... i wychodzi NIC
Może ktoś pomoże mi rozwiązać zagadkę, czy jakieś pociągi kursują do Łupkowa ?
Od 22 czerwca do początku września w soboty i niedziele kursuje Regio (z Rzeszowa chyba 6.05). Później z Rzeszowa do Sanoka Marcel (autobus) i dalej Regio do Łupkowa.
Linia Przemyśl-Chyrów jest wyremontowana po obu stronach granicy. I co? I nic
Z własnych obserwacji mogę dodać, że wyremontowana jest także linia Chyrów-Krościenko. Niestety tutaj także "nic".
Czterech panów B.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki