Już każdy powiedział to co wiedział, (...)
Wszyscy zgadzają się ze sobą,
A będzie nadal tak jak jest.
Czyli innymi słowy wielcy ortografowie, gramatycy i im podobni będą sobie pisać i pieścić kulturę słowa..... Niechluje pozostaną niechlujami.....
Ja tam się nie zaliczam do żadnych z powyższych, ale z utęsknieniem będę czekał na koniec 2007 roku (języka polskiego).
A tak swoją drogą, to czy ktokolwiek zastanawiał się nad inną stroną medalu: czas. Moim zdaniem fora internetowe, to nie jest jakieś dzieło literackie, a redagowanie tekstu powinno służyć jedynie przejrzystości, jednoznaczności oraz klarowności tekstu. Chyba w Wielkim Internecie są fora wielbicieli języka.... Nie da się uczynić internetu zbiorem jedynie poprawnych tekstów.... myślę że to powinno być jasne, że internet jako taki w założeniu miał być szybki i czytelny, w odróżnieniu od prasy czy książek.
Podejmowanie walki z wiatrakami może być szlachetne....
https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!
Masz rację Chris,programy komputerowe są bardzo pomocne,ale myślę,że każdy dla siebie powinien co jakiś czas zerknąc do słownika i poczytac o zasadach pisowni i interpunkcji.Chociażby ze zwykłego szacunku dla osób,do których się pisze.No i oczywiscie dla siebie.Ja niestety robie błędy,ale przynajmniej staram sie z tym walczyc.
Odpozdrawiam serdecznie.
Mein Herr Barnaba...:) co nieco racji masz, jednak przejrzystości wypowiedzi, jak piszesz, etc, jak piszesz, służy chyba pisanie, w miarę możliwości indywidualnych, bez byczków. Przecież nawet źle, w niewłaściwym miejscu postawiony przecinek potrafi wypaczyć sens wypowiedzi. Powiadasz ; czas... wszystkim go brakuje, choć myślę, że to kwestia jego właściwego zorganizowania raczej. Oby redaktorzy czasopism, twórcy, szefowie wydawnictw itp. nie zaczęli tłumaczyć się jego brakiem, wszak terminy napięte, umowy... Forum to forum, jasne, rodzaj czata. Jednak myślę, że staranność językowa nikomu tu nie zaszkodzi. Schone grusse ! ;-))
Zamieszczone przez Chris..... a ja tam swoje wiem:) No nie pogadasz....Zamieszczone przez Chris
https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!
Napisał Chris
Mein Herr Barnaba
...............aus Festung Posen ))
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki