Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: Krwawy sport w Bieszczadach

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar wojtek legionowo
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    legionowo

Domyślnie Odp: Krwawy sport w Bieszczadach

[QUOTE=Anyczka20;37330]A ja go lubie, wystarczy tylko do niego podejść jak do człowieka i wsio :)

Alu oceniłem strażnika ( imie gdzieś uleciało) na podstawie wpisu gdzie pełno paragrafów,artykułów i straszenia ,pewnie zrobiłem to zbyt pohopnie,może jest innym człowiekiem?
    Może też polubię.
    Pozdrawiam Serdecznie

ps.pewnie niedługo będę w Biesczadach to może się z nim spotkam i porozmawiam
    Wojtek legionowo

lucyna
    Guest

Bison nam raczejnie chodzi o ścinki. Rozumiemy, że to jest gospodarka leśna. Z zieloną mafią można się dogadać. Wkurza mnie sposób pozyskiwania drewna. Jakość pracy niektórych ZUL czy jak tam nazywacie teraz drwali. W jednym dziale leśnym (warunki bardzo podobne) ścinka przeprowadzona jest porządnie, nie ma nawet dewastacji ściółki leśnej, a sąsiedni teren położony w obrębie innego leśnictwa wygląda tak jakby przez miesiąc szaleli tambezmózgowcy na swoich terenówkach.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 22-12-2006 o 06:10

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

W związku z nadmiarem lisów zapytałem dziś pewnego myśliwego dlaczego niema odstrzałów. Szanowni Forumowicze przytoczę jego słowa " Po pierwsze lis nie jest żadnym trofeum, po drugie koszt amunicji jest zbyt wysoki w stosunku do kosztów skóry, po trzecie to żebym się ni wpieprzał w nie swoje sprawy". Jestem ciekaw opinii zwolenników "odstrzałów sanitarnych". A wilk to już jest trofeum, i wilcza skóra też pewnie kosztuje odpowiednio?
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Na liski są trutki. Niestety ale jakoś roznoszą wściekliznę. Pewnie biotop zbyt niepojemny. A czy wilk to trofeum? Chyba nie. Roku nie pamiętam, jednak były to lata 2000-tysięczne już. Wydano ministerialnie pozwolenie na odstrzał chyba 7 sztuk wilka. Po sezonie stwierdzono, że żadnego jakoś nie odnotowano w spisach trofeów.

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Jakoś pan myśliwy o trutkach nie wspomniał. A czy to aby humanitane/
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Trutki na liski to jakaś brednia,owszem zrzuca się szczepionki i stąd liski się namnażają bo ich właśnie wścieklizna(dawniej regulowała pogłowie) nie rusza.Co do opłacalności odstrzału pisane już było wcześniej,nabój kosztuje 7-8 zł,za skórę nic nie jest płacone a skórka wyprawki nie warta więc myśliwi to olewają.
    Pozdrav

Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Trutki na liski to jakaś brednia,owszem zrzuca się szczepionki i stąd liski się namnażają bo ich właśnie wścieklizna(dawniej regulowała pogłowie) nie rusza.Co do opłacalności odstrzału pisane już było wcześniej,nabój kosztuje 7-8 zł,za skórę nic nie jest płacone a skórka wyprawki nie warta więc myśliwi to olewają.
    sorry Browar , masz rację , w ferworze pomyliłem się... szczepionki. . Ale wściekliznę lisków i zakaz w związku z tym wstępu do lasu, spotkałem wielekroć. Nawet po miastach, są ostrzeżenia w gazetach, bo też się błąkają te liskiiii. A może się mylę? A skoro ta wścieklizna wśród nich panuje, to pewnie nie jest z nimi najgorzej, taki wniosek wysnuwam z lektury Twych zdań.

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Odpowiem obrazowo,dane tylko ilustracyjne,wymyślone.Przed podawaniem szczepionek populacja lisa na przykładowym terenie liczy sobie 30 szt na jednostkę terenu.Z tego 20% choruje na wściekliznę(6 szt).Po podaniu szczepionki liczebność wzrasta do 100 szt a zachorowalność spada do 5%(5 szt).
    Efekt jest taki: wspaniały efekt statystyczny(zachorowalność maleje czterokrotnie),przekroczona pojemność środowiska(lis nie posiada naturalnego wroga oprócz wilka),wścieklizna ma się nieźle(chociaż faktycznie ograniczona) i na bonus zwiększenie zasięgu tasiemca bąblowca roznoszonego przez lisy z powodu zwiększonej komunikacji dawniej ograniczonych i izolowanych terytorialnie populacji lisa.Dane liczbowe z czapki ale taki jest mniej więcej obraz sytuacji.
    Pozdrav

Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

wniosek taki, że trza do nich strzelać albo napuścić wilki :(

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

-> Chris
    No ale widzisz,myśliwi mają to w dupie a wilki "trzeba" selekcjonować...
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)