Cytat Zamieszczone przez Konio Zobacz posta
pytanie kto jest bliżej pierwotnej idei polowania kłusownik zabijający dla mięsa i skór, czy myśliwy polujący dla zabawy?
W dzisiejszych czasach absolutnie nie możemy mówić o "...pierwotnej idei polowania..."
Dziś możemy mówić o nowoczesnej, opartej na najnowszych badaniach naukowych gospodarce łowieckiej. Łowiectwo to przede wszystkim hodowla i ochrona zwierząt. Myśliwstwo jest tylko niewielkim, wcale nie najważniejszym wycinkiem łowiectwa. Odstrzał redukcyjny i sanitarny, czy tego chcemy czy nie chcemy, jest koniecznością. Z powodu rozwoju cywilizacyjnego znacznie ograniczone są naturalne biotopy i ostoje zwierzyny. Te istniejące są masowo naruszane przez turystów, grzybiarzy, kłusownikow, najmniej przez myśliwych. Nie wtedy jest idealnie kiedy zwierzyny jest dużo. Musi być zachowana odpowiednia struktura populacji.
Piszę te słowa z punktu widzenia człowieka któremu naprawdę zależy na ochronie zwierząt. Nie jestem myśliwym, nie mógłbym być!
Gdybym jednak był, po tym co tu przeczytałem, nie przyznałbym się. Przerażają mnie głosy według których życie człowieka, (przeprasam,nie człowieka-myśliwego) jest mniej warte od życia zwierzęcia.
Myśliwego można zastrzelić, wrzucić do zalewu, rzucić niedzwiedziowi na pożarcie...etc. Czy aby nie przesadzacie??? Pozdrawiam!