Doczu a co ja mogę zrobić? Pisać, prosić o pomoc organizację ekologiczną, brutalnie powiedzieć właścielowi ośrodka, że jeżeli powstanie wyciąg w miejscu rezerwatu to zrobię wszystko aby i wyciągowi, i ośrodkowi zaszkodzić. To fakt, moim obowiązkiem jest dbanie o koty. Niestety, mieszkam ok.30 m od lasu i lisy wchodzą mi na podwórko. Nie upilnuję stada kotów. Nie mam też pretensji do lisów. Chodzą głodne, zżarły co było do zżarcia na Bernie teraz szukają pożywienia we wsi.
Znam przyczyny nadmiernego rozmnażania się lisów. Szczepionka. Kiedyś w gronie znajomych biologów, leśników i mysliwych rozmawialiśmy także o niepokojącym fakcie. Szczepionka działa jak środek zwiększający popęd. Dochodzi do dwóch miotów w roku. Sama widziałam mamę lisicę z szóstką dzieci. Znajomy leśnik widział z ósemką.
Zadaniem myśliwych jest redukcja populacji lisa. Podobnie bobra. Ciągle rozmawiamy z myśliwymi w czasie pracy z grupami. W sezonie codziennie widzę rozjechane lisy na drodze. Potem będąc z w muzeum łowiectwa poruszamy ten problem. Jesienią prowadziłam kilkanaście grup leśników i myśliwych. Ciągle to samo. Myśliwi nie chcą strzelać do lisów. Nie opłaca się. Jak nawiedzony ekolog pisze takie słowa to wierz mi ma powody. Widziałam taki drastyczny przypadek na drodze. Rozjechana lisica, a obok niej 4 młode liżące ją. Chciały aby wstała. Były zbyt młode aby przeżyć. Nie dały się złapać. Wolałabym aby je zabili myśliwi. Kolega odmówił. Tak i tak zdechną.
Kłusownictwo jest nagminne. Tu już wszyscy są bezsilni. Znajomy leśnik złapał kłusownika z łanią. Wraz z policją pojechał do jego domu. Całe zamrażarki dziczyzny. I jaki wyrok sądowy mała szkoldliwość czynu. Tu mogę przetaczać podobne historie. Nigdy, nie słyszałam aby kłusowali tego rodzaju kłusownicy i zabijali dorodne byki.
Następna rzecz. Sprawa kłusowników wśród myśliwych. Z jesieni znajomy myśliwy spoza Bieszczadów wściekły opowiedział mi taka historię. Poranek, łazi po lesie i widzi swojego kolegę strzelającego do dorodnego byka. Wie, żę ten nie ma pozwolenia. Męska rozmowa ,więcej nigdy tego nie zrobię itd. Nie zgłasza. Następne argumenty: zastrzelony orzeł bielik, liczne chronione ptaki drapieżne, kilkadziesiąt sztuk żubrów(to Ukraińcy), Biwiana krowa żubra polski kłusownik-myśliwy, wilki itd. itd

Odpowiedz z cytatem