Chcialbym zaznaczyc,ze wraz z przyjezdnymi troche sie to wszystko pomieszalo.Górale tez zaznaczyli u nas swoja obecnosc sa takie miejscowosci gdzie "góralszczyzna"jest ciezsza do zrozumienia niz na samym podhalu
Chcialbym zaznaczyc,ze wraz z przyjezdnymi troche sie to wszystko pomieszalo.Górale tez zaznaczyli u nas swoja obecnosc sa takie miejscowosci gdzie "góralszczyzna"jest ciezsza do zrozumienia niz na samym podhalu
Czy gwara? Może nie w skali całych Bieszczadów. W kolibie pod Caryńską na stałe przyjęło się określenie "chwiej". Wzięło się to z koszulki "bieszczadzkie chwieje". Tak więc chwiej to określenie pogodnej osoby o chwiejnym kroku, promieniująca uśmiechem, albo wyraźnie utrudzona "okrężną" wędrówką. Mi się podoba to określenie, dość nietypowe....
https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!
Gdy mieszkałem na Podlasiu to wychodziłem na podwórko, a pańszczyznę odrabiałem we Dworze. Mieszkając w Piasecznie wychodzę na dwór. Moja kuzynka mieszkająca na warszawskiej Starówce wychodzi na podwórze kamienicy. Jak jestem na Podkarpaciu albo w Małopolskim wychodzę na pole. A mój kolega mieszkający w katowickim familoku wychodzi na plac. Jestem ciekaw jak się mówi o wyjściu z domu na powietrze w innych regionach kraju. Często w Bieszczadach ktoś pytał o szwarc. Co to jest ten szwarc?
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
Ostatnio edytowane przez agape ; 24-12-2006 o 22:21
murajka to mrówka
pozdrawiam
Przy okazji wydania mapy nazewniczej i wprowadzenia, (przywrócenia?) nowych-starych nazw natknąłem się na nazwę Szczołb lub Szczoub.
U W. Krukara to szczyt w rejonie Krywego (dawniej Ryli). Na starszych mapach Krywego nazwa ta występuje w miejscu, gdzie są łąki pod szczytem, na zboczach, nie w dolinie, w kilku miejscach, na pewno nie na szczycie. Może ktoś wie, co ta nazwa oznacza?
Długi
A wiecie co to "sutki"?Na pewno tak,ale nie chodzi o anatomię.Babcia mówiła "gęsi siedzą w sutkach"-czyli GDZIE?
W moich rodzinnych stronach mówiło się "wlazł w suty i siedzi" czyli poszedł do chlewiku i nie wychodzi. Czy to będzie podobnie? Coś w rodzaju chlewika, komórki?
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)