Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Turystyka zrównoważona

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Turystyka zrównoważona

Przespałam się z Twoimi wątpliwościami. Na temat klasteringu napisałam ostatnio pracę. Wyszła mi niezbyt dobrze. Zastanawia mnie jedno. Kwestia zaufania. Próbowałam połączyć nasze siły w Bieszczadach. Zwykła konieczność. Sprawa reklamy. Nie ma sensu reklamować usług przewodnickich na rynku krajowym, tym bardziej międzynarodowym. Tym bardziej, że usługi mam zamawiane z półrocznym wyprzedżeniem. Zaskoczyło. Klientom taka współpraca spodobała się. Pojawił się problem. Przejmowania klientów. Polecam klientowi x, ten mnie eliminuje często posługując się kłamstwem. Jeżeli w ten sposób tracę klienta, który mógłyby zostać strategicznym to pozostali op.... przez kilka miesięcy. W jaki sposób zabezpieczacie się przed nieuczciwością swoich partnerów?

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Ale ja tego o czym pisałeś małymi literkami nie chcę. Boję się, że infrastruktura zabije dzikie Bieszczady. Nie ma odpowiednika WSK i nie ma odpowiednika pana Rybki.
    Ja też nie będę zachwycony wielkim kombinatem hotelarskim, ale trzeba patrzeć na to niestety realnie. Dopóki nie będzie spójnej (i oczywiście zatwierdzonej) koncepcji zagospodarowania regionu, wraz z precyzyjnymi warunkami zabudowy, to dalej groziło będzie powstanie takich kombinatów. Może nie w tym roku, nie za dwa,trzy lata, ale za pięć. Dlaczego? Widząc hotele takie jak Wiśle, czy Mikołajkach (z kompleksami basenów, Spa klubami nocnymi, dyskotekami. itd. itp) trzeba się zastanowić czego brakuje Bieszczadom do ich powstania.
    Motorem działania wielkich inwestorów nie są wcale turyści wakacyjni. Dużo lepszy klient to ten biznesowy od spotkań i konferencji - ten daje obłożenie obiektu przez cały rok. Statystyczni narciarze też są lepsi od turystów nazwijmy to plecakowo - samochodowych, bo zostawiają znacznie więcej pieniędzy, a jeśli są zadowoleni to zawsze wracają - jak w reklamie.
    Wracając do mojego pytania w tekście - czego brakuje? - tylko agresywnej reklamy i pozyskania klientów z grupy biznes i narty.
    Lotnisko w Rzeszowie rozwija się w najlepsze. Niedługo ktoś wynajmie tam cały box, poda namiary na swoje obiekty turystyczne, niezdecydowanych zachęci filmem reklamowym, ulotkami i promocyjną ceną, doda do tego przewóz na miejscę, albo zniżkę na wypożyczenie samochodu i gotowe - dojdą jeszcze turyści samolotowi.
    Ciekawym przykładem rozwoju są wybrane regiony w Pirenejach. Istniejący plan zakłada w nich ściśle określoną liczbę budynków mieszkalnych (zwykle zastanych) i nie pozwala na tworzenie wielkich kompleksów. Regiony te stawiają na "turystykę wiejską i biwakową" - tłumaczenie jest moje więc wyjaśniam - wiejska odnosi się do naszej agroturystyki, natomiast biwakowa odnosi się do pól namiotowych z prymitywnymi łazienkami i dostępem do zimnej wody - czyli w zgodzie z naturą, a komu się nie podoba to trudno.

lucyna
    Guest

Hmm nikt nie chce zabrać głosu więc znowu ja się odezwę. Niestety, większość menedżerów tak widzi rozwój regionu. Muszę przyznać, że jest to logiczne. Koledzy dodaję Lucyna zejdź na ziemię albo zmień zawód. Przygnębia mnie to.

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Lucyno w wielkim skrócie tak to niestety wygląda, a mechanizmy rynkowe rządzące prowadzeniem wielkich inwestycji są nieubłagane i raczej nie do powstrzymania.
    Ty póki co na ziemię schodzić nie musisz i pracy zmieniać prawdopodobnie też. A jeśli w środowisku przewodników są różne zdania to bardzo dobrze, bo jest się przynajmniej o co kłócić – oczywiście przy jakimś zacnym trunku))

lucyna
    Guest

Nie jest to takie proste. To już nie środowisko przewodniów ...ale nieformalny klaster. Zaczęliśmy działać i zaskoczyło. Tak jak mówiłeś poszczególne działy turystyki zaczeły wspólprace ku obopólnej korzyści. Jak na razie jest to kilka firm.Wszystko wskazuje na to, że dołączy do nas reklama. Jest kilka takich nieformalnych i formalnych grup. Niestety, tak jak powiedziałeś rozpoczyna się proces który nieuchronnie zmierza do zmiany oblicza Bieszczadów. Procesy rynkowe zostały rozpoczęte w chwili, gdy weszliśmy do unii. Nie radzę sobie z tym. Obawiam się, że przyroda bieszczadzka także. Nie jestem przeciwniczką zmian. Dziesiątki osób pracują nad tym. Widać efekty ich pracy. Kilka osób jednak chce umasowienia turystyki. Marzą im się stoki pokryte wyciągami, w każdej wsi sztuczne zbiorniki itd. Nikt jednak nie pomyslał o kompleksowym rozwiązaniu. Według mnie powinno gdzieś na obrzeżu powstać centrum turystyki aktywnej. Jest projekt rozbudowy MOSiR w Sanoku w centrum konferencyjne.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2006

Witam mam taką nadzieję że jeszcze długo nie będzie w naszych ukochanych Bieszczadach drugiego Zakopanego . Mam tu na myśli Ustrzyki Górne i Wołosate ,te miejscowości skutecznie się opierają rozbudowie myślę że w głównej mierze dzięki BPN. Jeżeli istniałaby możliwość kupna ziemi tutaj to mielibyśmy tu niezły cyrk . Prawdziwi turyści raczej by nas omijali szerokim łukiem ,natomiast tak zwani biznesowi śmigaliby po Bieszczadzkich krupówkach w ciemnych okularkach ze swoimi paniami w szpileczkach spoglądając na Bieszczadzkie szczyty.No a najlepiej gdyby na każdy ze szczytów dało się wyjechać autkiem lub kolejką wtedy biznes by się krecił ha ha . Żywię taką nadzieję iż nie dożyję tych czasów bo inaczej będę zmuszony przeprowadzić się w Gorgany. Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku w naszych jeszcze dzikich ukochanych Bieszczadach .Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych.

lucyna
    Guest

I oby tak było. Rola parku jest przeogromna. Gdyby mogli to wykupiliby co do tego nie mam wątpliwości.
    Nie, turysta biznesowy nie chodzi po górach. To trasa hotel, atrakcje, knajpka, a jak dadzą się namówić na góry to wierz mi są bardzo dobrze przygotowani. Panie w szpilkach to raczej element związany z turystyką masową.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wyżyna....Lubelska

zakopanego to w Bieszczadach nie będzie, choćby nie wiem jak się starali....po pierwsze: brak tradycji jeżdzenia do np Cisnej na narty (oprócz niewielkiej grupy osób lubiących spokojne "klimatyczne" stoki) no chyba że się narodzi nowa świecka tradycja....
    po drugie: uboga infrastruktura rozrywkowa: NIE MA GDZIE WYDAC KASY! więc po co jechać?
    po trzecie: kiepska infrastruktura komunikacyjna: do Cisnej nie dojedzie pociągiem (pamiętam pociąg warszwski jadacy do zakopca: pełny ludzi i chamstwa, w krakowie płaszowie zamykali drzwi do wagonów żeby nikt się czasem nie dosiadł, a przedziały dojeżdzały do zakopca zarzygane, brudne i zaśmiecone....), no chyba że uruchomią więcej polaczen do Łupkowa i dalej kolejką "w górę". tak samo z autobusami. samochodem też ciężko bo nie ma szerokiej drogi a jeszcze serpentyny na Habkowcach! ojojojoj......
    Podejrzewam, że nawet jak uruchomią wyciąg na Jasło to głównymi klientami bedą ludzie związani z Bieszczadami, Ukraińcy i uczestnicy konferencji/szkoleń/wykładów........
    I jakby tak zostało to by wcale żle nie było!
    A rzeczywiście przydałaby się silna grupa lokalnych przedsiebiorców (kiedyś pisałem o przewoźnikach z pomorskiego, którym opłaca sie przyjechac w Biesy i wozić ludzi, bo innych ,mało....) żeby kasa zostawała u miejscowych a nie wpływała do Warszawy (bez urazy) albo innych miast biznesowych....

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez pyton Zobacz posta
    po drugie: uboga infrastruktura rozrywkowa: NIE MA GDZIE WYDAC KASY! więc po co jechać?
    po trzecie: kiepska infrastruktura komunikacyjna:
    I to jest podstawa o której na miejscu zdają się zapominać. Kolejnym przykładem będzie Komańcza, gdzie planowane jest wydłużenie wyciągu. Wytną las aż do szczytu, strata niewielka może, ale co to zmieni w sensie liczby narciarzy - raczej nic lub niewiele, bo brakuje tej w/w reszty.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Nie, turysta biznesowy nie chodzi po górach. To trasa hotel, atrakcje, knajpka, a jak dadzą się namówić na góry to wierz mi są bardzo dobrze przygotowani. Panie w szpilkach to raczej element związany z turystyką masową.
    Znam kilku właścicieli firm(zatrudniają kilkadziesiąt osób) którzy każdą wolną chwilę w górach spędzają na łażeniu.Jeden z nich np przyjeżdżał do Zakopca,logował się w "Gaździe" na Krupówkach,od rana z rodzinką na szlaku a pod wieczór do dobrej knajpy-dobre żarcie,góralska herbatka,kapela itp.Jak jechał w Bieszczad to do hotelu w Mucznym,cały dzień w górach a wieczory w Wilczej Jamie.Potwierdzam-to dobrze przygotowani i zażarci goście ale tu też się nie zgadzam z Tobą-wcale ich nie jest tak mało tylko żaden z nich nie korzysta z przewodnika.
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)