Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: Turystyka zrównoważona

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Domyślnie Odp: Turystyka zrównoważona

Oki, spooko ,podzielmy na 15 części turystykę, jak profesorowie AWF, na pewno dojdziemy do jakichś wniosków... :> A Bieszczady będą sobie i będą, nie zważając na nic. Ale dzięki za linka i precyzję wypowiedzi .

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
    A co do budowy od przysłowiowego zera, za własny kapitalik niewielki - nawet nie wiecie , ile barier trza pokonać, ile kaski wydać , by osiągnąć cosikk
    Odnośnie inwestycji to nie wiem chris dlaczego jesteś takim malkontentem, bo wiemy bardzo dobrze i na bieżąco ile to barier się spotyka i jak je przejść. Trzeba po prostu to zrobić i tyle. Natomiast odnośnie kaski (jak pieszczotliwie ją nazywasz), to jeśli ktoś oferuje dofinansowanie do 70 % całkowitej wartości inwestycji i tym ktosiem jest UE, no to nie wiem czego jeszcze możesz chcieć – może 170% czy co?

Co do zrównoważonej turystyki, o którą pytasz, to marekm dał bardzo dobry cytat-definicję. Ja mogę tylko dodać, że jest to jeden z priorytetów kończącego się 6 Programu Ramowego Unii Europejskiej i zawiera się w nim wszystko o czym tu piszemy – czyli co z tego wyniknie w przyszłości, od czarnowidztwa po świetlane perspektywy. Całość nazywa się dosłownie tak: „Sustainable development, global changes and ecosystems” czyli „Zrównoważony rozwój, zmiany globalne i ekosystemy”.

Nowy 7 PR (lata 2007- 2013) obejmuje także i to samo zagadnienie w priorytecie „Cooperation” i można w nim sporo wywalczyć – budżet programu szczegółowego „Cooperation” 32413 mln euro z ogólnej całkowitej kwoty programu 50521 mln euro. Od razu widać, na co UE pokłada nacisk.

A że wszystko to jest jednym wielkim biznesem - PRAWDA

Pozdrawiam
    Jarek

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Ależ niczego nie chcę, obywam się "bez" ) , spooko, może na temat dotacji UE itp. mam określone zdanko? Może negatywne? Mam do takowego prawo. Raczej wspominam czasy, gdy na potencjalnego inwestora po urzędach patrzono z obawą, strachem jakimś dziwnym i nieufnością. Te bariery miałem na myśli, przychodząc onegdaj do urzędu i słuchając pani urzędnik państwowej, której zasychało w gardle, bo ktoś z zewn. czegoś chce... tylko tyle. I nie narzekam. Dałem jakoś radę. Bez dotacji itp.

lucyna
    Guest

Witaj Naive. Obszary są już określone m.in. w operacie ochrony parku narodowego. Trzy strefy: 1 przeznaczona dla turystyki kontemplacyjnej, teren BdPN, 2 z ograniczonym inwestowaniem w uproszeniu strefa otuliny parku, 3 wsi letniskowych to miejscowości położone na terenie nzwijmy to pogórzy i okolice Zalewu Solinskiego. Co do przyłączenia terenów cennych przyrodniczo do parku wątpię aby to się stało. Nie wierzę nawet w to, że fr. Parku Krajobrazowego Doliny Sanu zostaną dołączone do parku narodowego.
    Istnieje problem wypracowania koncepcji rozwoju turystycznego(dla mnie jest to równoznaczne z rozwojem gospodarczym) Bieszczadów. Jarek Bartek zwrócił mi uwagę na fundament na którym musi być postawione opracowanie. Mianowcie plan zagospodarowania przestrzennego. Niestety, z tym jest problem. Stare przepisy wygasły, nowe nakładają na gminy taki obowiązek, zaś gminy tego nie robią ze względu na zbyt wysokie koszty. Na szkoleniu przygotowanym przez Fundację Bieszczadzką mieliśmy wyjątkowo ciekawy wykład na ten temat. Z tego co wiem na dzień dzisiejszy tylko gmina Lutowiska przygotowała taki plan, słyszałam, że bardzo dobrze przygotowany pod względem merytorycznym i gmina Cisna ale ten dotyczy tylko mówiąc trochę obrazowo masywu Jasła i tej planowanej inwestycji. (Dobra wiadomość dla tzw. ochroniarzy, wczoraj dostałam meila od siostry,trwają prace w unii nad ograniczeniem finansowania niektórych inwestycji z racji zmian klimatycznych. Wyciągi położone poniżej 1500 m nie będą dofinansowywane z obawy, że z powodu braku śniegu mogą być nierentowne. Aby w Bieszczadach stacja narciarska była dochodowa musi być m.in. 100 dni snieżnych).

lucyna
    Guest

Do informacji Jarka Bartka dodam jeszcze, że istnieje możliwość pozyskania dofinansowania do zakładanych firm wynoszącego sto procent. Są to programy społecznie wyciągające ludzi z bezrobocia. W ty roku były takie możliwości w urzędach pracy, w stowarzyszeniach np. B2 w Rzeszowie, w RARR. Są to kwoty niewielkie ok 10-12 tys zł ale ich pozyskanie jest bardzo uproszczone i połączone ze zdobyciem wiedzy o funkcjonowaniu mikro przedsiębiorstw.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 29-12-2006 o 08:48 Powód: pomyłka w nazwie stowarzyszenia

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Ja Lucynko wiem jak powinno być w Bieszczadach. Ale ciągle mam wrażenie że nie wiedzą tego przede wszystkim władze gminy Cisna. Bo w gminie Lutowiska jakos nie pojawiają sie ciągle jakies rewolucyjne pomysły. Natomiast w gminie Cisna prawie bez przerwy. Wiadomo że nie całe Bieszczady podlegają specjalnym formom ochrony przyrody. Z drugiej strony trzeba ciągle pamiętac iż tak naprawdę południowe części powiatów bieszczadzkiego, leskiego, sanockiego i krosnieńskiego , także pogranicze powiatów przemyskiego i bieszczadzkiego to jedne z ostatnich obszarów stosunkowo mało zniszczone przez tzw. cywilizację. Ten cały mentlik bierze się z katastrofalnego braku wiedzy rządzących. Bo jak inaczej nazwać to co opowiadał J. Kaczyński przy poprzedniej ocenie ministrów / przypomnę : jego zdaniem jest w Polsce za dużo obszarów objetych ochroną przyrody, co przeszkadza w inwestowaniu/. Nie wiem co trzeba zrobić by włodarze gmin zrozumieli iz nie da się w każdej stworzyć "Zakopanego-bis". I zamiast nie wiadomo co wymyślać, najprościej zacząć lepiej wykorzystywać to co się ma. Np. czy to takie trudne odświerzyć istniejące i tworzyc kolejne punkty widokowe dla tych co chcą zobaczyć a nie koniecznie mają ochotę wspinać się po górach ? No i oczywiście odpowiednio je rozpropagować.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

No to może po kolei....
    1. turystyka biznesowa. Nie jeden raz myślałem aby organizować szkolenia i kursy własnie w bieszczadach ale po pierwsze baza do tego jest uboga (no może coś skromnego by się znalazło, ale bez fajerwerków a ja potrzebuję dobrze wyposazonycj klimatyzowanych sam wykładowych), a po drugi i najważniejsze to brak komunikacji. W Bieszczady jest daleko z cywilizowanych stron Polski i nikt przy zdrowych zmysłach nie chce się tam pchać bo po co jechać klikanascie godzin w jedną i drugie tyle w druga stronę aby być na 3-4 dniowym wykładzie jeśli można poszukac bliżej.
    2. turystyka masowa także brak bazy noclegowej ale też brak odpowiednich atrakcji. Każda inicjatywa w tym zakresie czy oddolna czy od górna jest tu nieoceniona. Dobrze byłoby koordynować tu działania. Zrzeszenia osób, małych firm w tym zakresie byłyby naprawdę pomocne pod warunkiem że nie słuzyłyby windowaniu cen i utrzymywaniu ich na wysokim poziomie (a takie niebezpieczenstwo istnieje). Trzeba tu wytyczyć wiele nowych szlaków (nawet poza BPN-em), szlaki do turystyki konnej, z leśnymi bazami noclegowymi, szlaki rowerowe itd. Wspólne działania pozwoliłyby na propagowanie takiej turystyki jaka nie działaby się w jednym miejscu. (np. spółka 3 właścicieli miejsc noclegowych - wytyczona trasa rowerowa lub konna bez powrotu do miejsca zamieszkania z noclegiem codziennie u innego gospodarza, do tego np ognisko w lesie (prywatnym z wyznaczonym i zabezpieczonym paleniskiem) i bagaże które ktos przewiezie pomieðzy kolejnymi bazami. Sam bym sie na taki rowerowy szlak wybrał).
    3. Turystyka integracyjna jest uprawiana tylko pod innymi nazwami w Biesach od lat i nikomu ani nie szkodzi ani nie wadzi (zarabiaja własciciele pensjonatów i sklepów z alkoholem). Ci turyści są niegroźni bo na drugi dzień raczej nigdy nie są w stanie nigdzie iść :)

Reasumując: rozwój, wspólpraca małych firm, pomoc władz i odrobina doberj woli. Żadna z tych trzech form turystyki nie zaszkodzi biesom.

Pozdrawiam Krzysiek

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Przepraszam. To niechcący. Komputer mi się powiesił

lucyna
    Guest

No to może po kolei:
    1. turystyka biznesowa. Dostępność komunikacyjna fatalna. Co do tego nie ma różnicy zdań.
    Ośrodki posiadające dobre sale konferencyjne: Unitra Polańczyk, Perła Cisna, Laworta Ustrzyki Dolne, Perła Czarna, Arłamów, OdK Olszanica, Bystre, Karino Berezka i wiele innych. W chwili obecnej remontowana jest Relawia Polańczyk. Gorąco polecam. Poziom świadczonych usług wysoki. Gwarantuję swoim nazwiskiem , powinieneś byc zadowolony.
    2. Turystyka masowa tu także jest wiele ośrodków godnych polecenia. Bieszczady wystawiają wyjątkowo atrakcyjne pakiety. Jeżeli byłbyś zainteresowany to oczywiście przedstawię. Musiałabym naprawdę bardzo dużo pisać na ten temat. Szlaki rowerowe mamy. Zobacz ile Fundacja Bieszczadzka Zielony Rower zdobyła międzymarodowych nagród. Taki pakiet rowerowy wystawia też Bieszczady Adventure. Nawet ja mam program rowerowy w swojej ofercie. Szlaki konne to domena parku. Polecam także nasze stadniny.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 29-12-2006 o 19:57 Powód: sama nie wiem co się stało

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    No to może po kolei:
    1. turystyka biznesowa. Dostępność komunikacyjna fatalna. Co do tego nie ma różnicy zdań.
    Ośrodki posiadające dobre sale konferencyjne: Unitra Polańczyk, Perła Cisna, Laworta Ustrzyki Dolne, Perła Czarna, Arłamów, OdK Olszanica, Bystre, Karino Berezka i wiele innych. W chwili obecnej remontowana jest Relawia Polańczyk. Gorąco polecam. Poziom świadczonych usług wysoki. Gwarantuję swoim nazwiskiem , powinieneś byc zadowolony.
    Nie wszytkie znam ale same sale to za mało. Nadal to jest na końcu świata gdzie trudno jest dojechać.

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    2. Turystyka masowa tu także jest wiele ośrodków godnych polecenia. Bieszczady wystawiają wyjątkowo atrakcyjne pakiety. Jeżeli byłbyś zainteresowany to oczywiście przedstawię. Musiałabym naprawdę bardzo dużo pisać na ten temat. Szlaki rowerowe mamy. Zobacz ile Fundacja Bieszczadzka Zielony Rower zdobyła międzymarodowych nagród. Taki pakiet rowerowy wystawia też Bieszczady Adventure. Nawet ja mam program rowerowy w swojej ofercie. Szlaki konne to domena parku. Polecam także nasze stadniny.
    Znam Zielony rower a nawet widziałem przewodnik po trasach rowerowych ale moim zdaniem to mało. Nawet ubogie roztocze ma ich więcej. Cieszę się że masz pakiet rowerowy ale sama powiedz ile takich usług jest w Biesach ile na raz można puścić grup 5 ? 10 ? Szeroko rozumiane Bieszczady są tak duże (mówiąc o rowerach mam na mysli tereny od pogórza po Bieszczady wysokie) że codziennie można by na te trasy puszczać setki osób (a nawet więcej).

Pozdrawiam Krzysiek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)