Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Turystyka zrównoważona

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    stąd

Domyślnie Odp: Turystyka zrównoważona

Pyton zgadza się w większości z Tobą jeżeli chodzi o receptę poprawiającą sytuację w Bieszczadach. Ty piszesz co by było gdyby i co należy zrobić aby sytuację naprawić. Ale jak jest na prawdę.
    1. Pod inwestycje przeznaczane są tereny cenne przyrodniczo np. masyw Jasła. W chwili obecnej jest presja na dolinę Sanu. Jeden z właścicieli ziemi w okolicy Krywego chce wybudować tam dom, bo pragnie obserwować niedźwiedzie. To cytat z rozmowy.
    2. Marzenie. Jak to wygląda proszę zajrzyj do Wetliny. Jedna z najbrzydszych miejscowości w Bieszczadach. Jest nawet taki prywatny rankong brzydactw architektonicznych w regionie. Lista ciągle się powiększa/\.
    3. Wójt gmint Solina ponoć obiecał swoim wyborcom, że nie wybuduje oczyszczalni w Wołkowyi. Słyszałam to z ust jego konkurentki w wyborach.
    4.Fakt została przerwana ciągłość kulturowa regionu. Na szczęście wysiedlenia i przesiedlenia nie dotkneły wszystkich miejscowości. Jest np. Hołuczków i Komańcza. Recepta którą przedstawiłeś będzie wdrażana. Nie mówię tu o kulturze zakapiorów. Rozumiem Twój sarkazm.
    5,6,7 bez komentarza. Oby tak się stało.
    8. Samorządy nie mają pieniędzy itd. Mam złe zdanie jeżeli chodzi o lokalne władze, a jeszcze gorsze o politykach, więc zmilczę.
    9. Przydałoby się takie skatalogowanie cennych przyrodniczo i atrakcyjnie terenów. Chociaż po to aby te tereny chronić.
    10. stokówek nie zaleją asfaltem ale zaleją asfaltem drogi polne aby przekwalifikować rolę w działki budowlane. To skrut myślowy.
    11. Będę szcześliwa jeżeli ktoś mi tu udowodni, że myśli perspektywicznie długofalowo.
    Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wyżyna....Lubelska

No i w koło Macieju: wszystko zależy od władz samorządowych czyli gospodarza terenu.
    1. jak chce oglądac niedziwedzie to niech zbuduje sobie ambone. A tak powaznie: jak chce budować to obostrzenia co do wielkości domu, instalacji sanitarnych i grzewczych, zagospodarowania działki. Podkładka: teren cenny przyrodniczo. Chce budować- musi spełniać warunki. Widziały gały co brały.
    2.W mpz gminy Cisna jest zapis co do architektury budownictwa. ma być tak i już! Brzydactw popowstawało bo nie było wytycznych.
    3. Nie wybuduje? Dobra informacja do śmiechu warte, niech cała polska sie dowie że chce sie taplac we własnych gównach (przepraszam za wyrażenie)
    4. Komańcza? to już tereny łemkowskie (Reinfuss 194, i trochawo inna kultura. Hołuczków - Pogórzanie albo Dolinianie, zupełnie inna kultura (tamże).
    I znów sie plotą 3 a nawet 4 kultury? Która wybrać?
    5.-9. no comment
    10. Oj, marnie to widzę. Miałem możliwość kupić działkę 9 arów w Smereku za marne grosze, dojazd drogą polną. Warunek uzyskania pozwolenia na budowę czegokolwiek: jak se utwardze droge to mi dadzą. A obok jest jeszcze 4 podobne dzialki i zainteresowani budową letniskowców. Zrezygnowałem bo wydać parenascie tysięcy na choćby podbudowe drogi (kruszywo dorgowe) to mnie nie stać.... Dojazd do tego kwałaka ziemi co mam tez jest polny (własciwie to prawie go nie ma) i tez mi powiedzieli: załatw ostrówka do wyrównania i ludzi do rozrzucenia szutru , my damy geodete (bo mamy swojego na etacie) i materiał (bo mamy z własnych "ujęć"). Na razie sprawy nie ruszam bo i tak bezproblemowo dojeżdzam (4x4) a przy okazji mam spokój bo stonka nie ma mozliwości dojazdu-przejazdu miejscowi chodza albo na piechote albo mają krótsze połaczenie inną drogą. Inny przykład: jak długo trzeba było czekac na remont drogi Dołżyca-Terka? Koszt zrobienia od podstaw 100m drogi liczy sie w milionach a potrzeb i tak mają wiele....

DOBRY GOSPODARZ to podstawa!

lucyna
    Guest

Wiem, jest tu trochę bicia piany ale sądzę, że to jest interesujący wątek, bardzo merytoryczny. Dobry gspodarz, dogadanie się i współpraca to moim zdaniem podstawa. Cieszę się, że tak dużo osób przeczytalo ten wątek. Sądziłam, że przemknie i nikt nie bedzie chciał się wypowiadać. Jest już pokłosie tych wypowiedzi. Dostaliśmy z Grześkiem Sitką propozycję napisania artykułu na ten temat do pisma ekologicznego. Dla mnie osobiście był miód na duszę gdy usłyszałam taki komentarz: czytałeś co ta idiotka wypisuje na forum. Ten wątek czytali też samorządowcy i to jest to o co mi chodziło. Nagłośnienie tego problemu tak, żeby dotarł do jak największej liczby osób. Dziękuję Wam za wypowiedzi.

lucyna
    Guest

Witam, mam dobre wiadomości. W Bieszczadach ruszyły szkolenia w ramach dokształcania kadry i gestorów turystyki. Cieszą się wyjątkową popularnością. Mamy już 4 grupy szkoleniowe, wszystko wskazuje, że to nie koniec naboru. Przeprowadziłam dziesiątki rozmów z właścicielami ośrodków, menedżerami i właścicielami firm zajmujących się obsługą ruchu turystycznego. Wnioski są bardzo pocieszające. Prawie wszyscy nastawieni są na współpracę, chcą coś w Bieszczadach zmienić, polepszyć. Ku memu zaskoczeniu niewiele osób chce postawić na nadmierną rozbudowę infrastruktury przeznaczonej do uprawiania turystyki masowej. Prawie wszyscy podkreślają walory dzikich Bieszczadów. Ludzie zainteresowani są pozyskaniem funduszy unijnych, które chcą przeznaczyć na rozbudowę lub usprawnienie swojej działalności gospodarczej. Bardzo często mają to być inwestycje proekoogiczne. Odbyło się pierwsze szkolenie, po raz pierwszy tak dużo osób związanych z turystyką zintegrowało się. Padło słowo klaster. To dopiero maleńki kroczek zmierzający ku wspólpracy. Mogą upłynąć lata aż dojdzie do realnej wspólpracy. Niestety, pojawiły się lub uaktywniły frakcje. To też realny obraz Bieszczadów.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Niestety, pojawiły się lub uaktywniły frakcje.
    Więc niech uaktywnią się mediatorzy. W kulturze zachodniej ludzie o takich umiejętnościach od dawna są w cenie:P Ludzie zawsze będą się różnić między sobą i mediatorzy zawsze będą mieli robotę, na całym świecie. W Polsce ta klasa ludzi należy do rzadkości. Nie wiem, czy w ogóle ich nie ma, czy też po prostu sami odsuwają się na bezpieczną odległość, bo tu niemal każdy spór przypomina starcie asfaltu z walcem:P

Pzdr,
    Derty
    Ostatnio edytowane przez Derty ; 25-01-2007 o 11:07
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Ja nie wiem, dlaczego wspominasz o kulturze zachodniej tylko... Jakoś około lat 90-ych nagle wzrosło w Polsce zapotrzebowanie na rusycystów, ze względu na potencjalne kontakty biznesowe. I jakoś to zapotrzebowanie trafiło w próżnię, a nasi studenci nieco pobłądzili . Okazało się, że na Wschodzie wykształciła się kadra, na najlepszych uniwersytetach (fakt, także Zachodnich), operująca perfect językiem angielskim. Z talentami mediacyjnymi. Warto wspomnieć, o czym w kraju naszym cicho i sza, że na najlepszych uniwerkach Rosji kształci się, za ciężkie pieniądze (euro i dollar) kwiat młodzieży Zachodu... Frakcje (ropa naft.) i asfalt - skojarzenie jakieś jestttt Natomiast myślę, że Pani Lucynie nie w smak pojawienie się jakichkolwiek frakcji ... (słowo "niestety").Pozdro.

lucyna
    Guest

Hmm, mówiąc wprost odwaliłam kawał dobrej roboty. Jestem z siebie dumna chociaż mam potworny niedosyt. Ok 100 gestorów turystyki postanowiło się zintegrować. Ludzie mówią o wspólpracy i to się liczy.Nabór na szkolenia trwa. Za szkoleniami pójdą pieniądze. Ludzie mają fantastyczne pomysły. Mamy szansę i ją wykorzystamy.
    Ma Pan rację nie lubię rozdźwięku. Chciałabym abyśmy wszyscy siedli i zaczęli rozmawiać. Niestety, jest to nierealne. Oczywiście przydałby się mediator. Nie rozumiem słowa konkurencja więc dla mnie działania wynikające z idei konkurowania są anormalne. Mamy tu do czynienia z przedsiębiorcami. Każdy z nas prowadzi interesy więc nie ma tu miejsca na sentymenty. Mam tylko nadzieję, że dotrę do wszystkich zainteresowanych pozyskiwaniem funduszy i chcących się przeszkolić. Na tym moja rola się kończy.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 25-01-2007 o 20:27

lucyna
    Guest

Szanowny Moderatorze proszę o wyrozumiałaść. Mam prośbę o użyczenie mi forum w celach marketingowych. Wątek ten jest powszechnie czytany przez gestorów turystyki w Bieszczadach. Wiele osób za pośrednictwem forum dowiedziało się o szkoleniach. Część osób już ze mna skontaktowała się.
    Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani szkoleniami to proszę o kontakt telefoniczny. Nr tel. 502320069 lub 607452809. Szkolenia są bezpłatne, wyżywienie i zakwaterowanie w ośrodku Relavia w Polańczyku jest także bezpłatne. Organizatorem szkolenia jest Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości.Tematyka szkoleń bardzo urozmaicona. W chwili obecnej istnieje także możliwość utworzenia ścieżek szkoleniowych przeznaczonych dla innych branż niż turystyczna. Warunkiem uczestnictwa jest wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Na dzień dzisziejszy mamy ponad sto firm związanych z turystyką uczestniczących w szkoleniach.

lucyna
    Guest

Zapraszam na spotkanie z panem prezesem PROT we wtorek o godz 15 w ośrodku Relavia w Polańczyku. Temat turystyka wspólna sprawa. Już ponad 60 przedsiębiorców potwierdziło swoją obecność.

lucyna
    Guest

Witam po przerwie.

Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości organizuje cykl szkoleń Wschód Biznesu. Projekt został przystosowany do potrzeb branży turystycznej. Szkolenia są bezpłatne i nie muszę chyba mówić, że dla naszej branży niezbędne. W szkoleniach mogą wziąść udziłał właściciele i oddelegowani pracownicy mikroprzesiębiorstw z Podkarpacia i województw ościennych. Warunek uczestnictwa tylko jeden. Mikroprzedsiębiorstwo nie może działać do trzech lat na rynku. Pierwsza grupa szkoleniowa skompletowana. Powstaja następne.
    Najważniejsze wg mnie są bezpłatne warsztaty językowe prowadzone przez zachodnich lektorów. Warsztaty skierowane do branży więc język zawodowy angielski. Oprócz tego szkolenia z maketingu i e marketingu, z księgowości, prawa itd. Prywatnie jestem zainteresowana 4 dniowym szkoleniem z pisania projektów i 2 dniowym szkoleniem z doradztwa podatkowego. Oprócz tego firma konsultingowa sprawuje opiekę merytoryczną nad danym przedsięborstwem przygotowując mu na rozpoczecie szkolenia indywidualny skrócony biznes plan, a następnie pomaga w przygotowaniach do pozyskania wsparcia finansowego.
    W związku z tym, że mamy już sezon w pełni gro szkoleń odbedzie się wtedy, gdy będziemy mieć trochę czasu. Projekt zostanie zamknięty w październiku.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)