Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Turystyka zrównoważona

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie Odp: Turystyka zrównoważona

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Bardzo bym chciała, żeby w proces zaangażowało się coraz więcej ludności. I mam nadzieję, że jak zaczniemy współpracować ze sobą to korzyści będą znacznie większe. Ale to długotrwały proces.
    Po pierwsze i po ostatnie, to jest typowa kwadratura koła. Inwestycja to kasa. A miejscowi mają jej bardzo dużo, co oczywiście przekłada się na niezwykle dynamiczny rozwój regionu. Poważniej mówiąc - bez wspólnych przedsięwzięć lokalnych instytucji i firm nic w Bieszczadach nie będzie szło dobrze. Lucyna piszesz o współpracy - to jest problem nie tylko tego regionu. Wychodzimy z dawnego systemu pozbawieni zdolności do rzeczowej współpracy. Przykład afery na Gubałówce to typowy wykwit polskich bolączek w tej dziedzinie. Nawet myślę, że właśnie w Bieszczadach wygląda to nieco lepiej niż w innych regionach kraju. Ale to wszystko i tak za mało.
    Jednym z procesów, który od razu położył szanse na rozwój było odsprzedawanie ziemi letnikom (po pierwsze ziemia to środek produkcji). Cena gleby wzrosła, pieniąchy tylko nieliczni zainwestowali rozsądnie. Większość kasy poszła na dyrdymałki i wesele córki. Bo ludzie nie wiedzieli, że można by coś z tym zrobić, jakoś ten kapitał mnożyć. Tak to widzę i chciałbym, aby dyskusje w tym kierunku szły - jak uczyć ludzi i jak wspomagać w mądrym inwestowaniu? To jest podstawa wszelkich sukcesów - umiejętność mądrego rozporządzania gotowizną. I posiadanie przekonania, że warto zaryzykować...Gdzie są firmy doradcze? Gdzie są ośrodki aktywizujące gospodarkę? Ludzie nie mają WIEDZY. Większość uważa, że prosty człek nic nie może, bo jest za prosty, a to nieprawda. Prostego chłopa francuskiego czy niemieckiego bauera wspomaga armia mądrali i lokalne władze. A w Bieszczadach jak jest? Jaki jest przepływ informacji? Jak traktuje się LOKALNEGO inwestora, który ma zwykle za mało gotowizny? Czy namawia się go do zakładania spółek? Pokazuje, jak to robić? Ciekawym...bardzo ciekawym
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Turystyka zrównoważona

O to mi właśnie chodziło. Brakuje mi dyskusji na ten temat. Widzicie nas z pewnej perspektywy. Kochacie Bieszczady i też Wam zależy aby pozostały jak najdłużej niezniszczone.
    Dotkneleś czegoś moim zdaniem bardzo istotnego. Moim marzeniem jest klaster turystyczny, czyli wspólpraca małych firemek takich jak moja. Możemy miedzy sobą konkurować ale przede wszystkim musimy wspólpracować. Bardzo podoba mi się klaster Dolina Lotnicza jeden z najprężniej działających w Europie, a znajdujący się na Podkarpaciu. Bardzo chciałabym aby koledzy także mogli zdobyć pieniądze na założenie swoich firm. Co się w tym względzie robi w Bieszczadach? Często wykańcza zanim zaczęli.
    Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego jest w Rzeszowie, to daleko. Mają pod opieką Dolinę Lotniczą. Bardzo mi pomogli i pomagają. W Ustrzykach Dolnych jest Bieszczadzka Agencja Rozwoju Regionalnego. Spotkanie z nimi zakończyło się dla mojej koleżanki i dla mnie traumą.
    Od połowy stycznia Podkarpacka Agencja Przedsiębiorczości organizuje szereg szkoleń dla branży turystycznej. Na taką skalę po raz pierwszy w Bieszczadach. Przez przypadek. Szefową firmy jest moja trenerka d/s marketingu z RARR. Przyjechała do nas abym jej pokazała ośrodek szkoleniowy. Po krotkiej rozmowie wziełam telefon i porozmawiałam z szefami ośrodków. Wszyscy byli zainteresowani. Szkolenia dotyczące eksportu ruszają. Tylko widzisz będą doszkalani, w tym w zdobywaniu funduszy unijnych, najbardziej aktywni, już posiadający wiedzę i doświadczenie. Mamy w ramach szkoleń zapewnione doradztwo firmy konsultingowej przez rok plus wyjazdy studyjne na targi.
    Prosty człek może, ja jestem tego najlepszym przykładem. Chciałabym aby ludzie mogli się zrealizować. Wyszli z tego marazmu ale to oni muszą przede wszystkim chcieć.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)