No i w koło Macieju: wszystko zależy od władz samorządowych czyli gospodarza terenu.
1. jak chce oglądac niedziwedzie to niech zbuduje sobie ambone. A tak powaznie: jak chce budować to obostrzenia co do wielkości domu, instalacji sanitarnych i grzewczych, zagospodarowania działki. Podkładka: teren cenny przyrodniczo. Chce budować- musi spełniać warunki. Widziały gały co brały.
2.W mpz gminy Cisna jest zapis co do architektury budownictwa. ma być tak i już! Brzydactw popowstawało bo nie było wytycznych.
3. Nie wybuduje? Dobra informacja do śmiechu warte, niech cała polska sie dowie że chce sie taplac we własnych gównach (przepraszam za wyrażenie)
4. Komańcza? to już tereny łemkowskie (Reinfuss 194, i trochawo inna kultura. Hołuczków - Pogórzanie albo Dolinianie, zupełnie inna kultura (tamże).
I znów sie plotą 3 a nawet 4 kultury? Która wybrać?
5.-9. no comment
10. Oj, marnie to widzę. Miałem możliwość kupić działkę 9 arów w Smereku za marne grosze, dojazd drogą polną. Warunek uzyskania pozwolenia na budowę czegokolwiek: jak se utwardze droge to mi dadzą. A obok jest jeszcze 4 podobne dzialki i zainteresowani budową letniskowców. Zrezygnowałem bo wydać parenascie tysięcy na choćby podbudowe drogi (kruszywo dorgowe) to mnie nie stać.... Dojazd do tego kwałaka ziemi co mam tez jest polny (własciwie to prawie go nie ma) i tez mi powiedzieli: załatw ostrówka do wyrównania i ludzi do rozrzucenia szutru , my damy geodete (bo mamy swojego na etacie) i materiał (bo mamy z własnych "ujęć"). Na razie sprawy nie ruszam bo i tak bezproblemowo dojeżdzam (4x4) a przy okazji mam spokój bo stonka nie ma mozliwości dojazdu-przejazdu miejscowi chodza albo na piechote albo mają krótsze połaczenie inną drogą. Inny przykład: jak długo trzeba było czekac na remont drogi Dołżyca-Terka? Koszt zrobienia od podstaw 100m drogi liczy sie w milionach a potrzeb i tak mają wiele....

DOBRY GOSPODARZ to podstawa!