Europejska Sieć Ekologiczna NATURA 2000 jest kompleksowym programem spójnego systemu obszarów chronionych w Europie. Tworzona jest na terytorium Unii Europejskiej na podstawie art.3 Dyrektywy Rady Wspólnot Europejskich92/43/EWG z dnia 21 maja w sprawie ochrony siedlisk naturalnych oraz dzikiej fauny i flory tzw. Dyrektywa Siedliskowa. Celem tworzenia sieci jest zachowanie naturalnych siedlisk oraz gatunków, będących przedmiotem zainteresowania Wspólnot Europejskich, w stanie sprzyjającym ochronie w ich naturalnym zasięgu lub-tam, gdzie to stosowne-odtworzenie tego stanu. Polska wstępując do unii zadeklarowała przestrzeganie tych reguł prawnych.
Dyrektywa Ptasia nie precyzuje kryteriów wyznaczania Obszarów Specjalnej Ochrony. Obszary te są typowane przez ekspertów krajowych. I tu jest pies pogrzebany. Nie wiem, czy ktoś wcześniej przyprowadził badania. Z tego co wiem, często sieć wytyczano na przysłowiowym kolanie. Stąd tekie dziwne rzeczy, że niektóre tereny cenne przyrodniczo są ominięte, a niekiedy do terenów chronionych zaliczana jest droga wojewódzka. Dyrektywa zawiera listę ptaków 182 gat, którym zapewnia się przetrwanie i reprodukcję oraz ochronę ich siedlisk. Tak się składa, że mamy ptaki synatropijne, nie mogące przetrwać bez siedlisk ludzkich. Niestety, pod tym względem jest źle. Obraz ludzkiej rzeczywistości szalenie się zmienia, ptaki tracą swoje miejsca siedliskowe. Najlepszym przykładem jest regres populacji wróbla domowego. W Olszanicy nie widziałam od dawna ptaszka tego gatunku. Być może to, że Cisna objęta jest ochrona wynika z tego powodu.