Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: "Muszę iść"...

Bieszczadnik Awatar konik
    Na forum od
    06.2009
    Rodem z
    blisko gór

Domyślnie Odp: "Muszę iść"...

Cytat Zamieszczone przez WUKA Zobacz posta
    Odgrzebałam ten wiersz dzięki Konikowi.Wątek przeczytałam z rozrzewnieniem.Zgodnie z "wieszczeniem" chrisa,Nobla nie dostałam ale tez ciągle nie mogę trafić trójki w totka!A swoją drogą-ależ EMOCJE TU BYWAŁY!
    Rzeczywiście, emocji tu było co niemiara, aż w pierwszym odruchu chciałem się porwać do dyskusji, ale policzyłem do 10-ciu i odpuściłem. Ale parę uwag i tak wniosę
    Nie jestem żadnym redaktorem żadnej fundacji literackiej ani innym literackim chirurgiem, który każdą sylabę dzieli na czworo i ex cathedra ogłasza, co jest wybitne, a co tylko "ujdzie". Jestem zwykłym czytelnikiem, który czytając coś odczuwa, a czasem nawet następuje jakiś ruch moich myśli. Czy nie o to w tym wszystkim chodzi? Czy to, że bardzo podoba mi się:

Cytat Zamieszczone przez WUKA Zobacz posta
    "Muszę stokówką dojść do gwiazd,
    bo Mleczną Drogę właśnie zamknęli
    oznacza, że marny ze mnie znawca, powinienem się zawstydzić, przestać to czytać i wziąć się za Goethego? A co jeśli Goethe nie porusza moich myśli, a WUKA porusza?

WUKA, i na koniec prośba - nie poddawaj się, trójki się zdarzają

Na forum od
    06.2009
    Rodem z
    blisko gór

Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
    Co do WKK - szanuję ją, jednak nobla za te wiersze nie dostanie, i do kanonu lektur nie trafi, jak mniemam... Piszę te słowa jako redaktor Fundacji Literackiej w Poznaniu
    Jeszcze dwa słowa: może fundacje literackie i inne katedry nie przyznają żadnej ważnej nagrody (choć jeszcze obaczym), ale od nas bieszczadników WUKA swojego Nobla już MA!
    Ostatnio edytowane przez konik ; 31-08-2009 o 16:12 Powód: Korekta słowa

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

....z którego jestem naprawdę DUMNA i wcale tego nie ukrywam!

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

A nawet Powsinobla!

Na forum od
    06.2009
    Rodem z
    blisko gór

Troszkę emocjonalnie do tego podszedłem, bo powrót wątku zaczął się wczoraj ode mnie i dalej czuję, że muszę coś napisać. Poprosiłem wczoraj WUKĘ, by poleciła coś na dobranoć. Poleciła "Muszę iść". Przeczytałem początek:
    "Muszę stokówką dojść do gwiazd,
    bo Mleczną Drogę właśnie zamknęli
    Pomyślałem: genialne! Zatrzymałem się i zacząłem zastanawiać: jak Ona to wymyśliła? Wyobraziłem sobie jednoczesne chodzenie po niebie i chodzenie po górach. Czytałem dalej, aż do
    Kapelusz wierny wsadzę na głowę...
    tęsknota za mną-przede mną dal!
    Skończyłem i pomyślałem: czuję ten wiersz, on jest o moich tęsknotach, moich pragnieniach, o tym, że chodzenie po górach to jak zdążanie ku gwiazdom. Wcześniej przeczytałem jeszcze:
    Narzucę plecak,co tęskni też
    i nocą wzdycha,aż słuchać żal
    Znów chwilę przystanąłem, bo plecak jest w moich wędrówkach wiernym druhem, czasami jedynym, ale dotąd nie zastanawiałem się, czy chodzi ze mną, bo to tylko plecak, czy dlatego, że chce. Okazało się, że i on może tęsknić, bo czerpie tą samą przyjemność, co ja. To było dla mnie odkrywcze! Jeśli można zaprzyjaźnić się z górami, to dlaczego nie z plecakiem, twoim wiernym druhem?
    Położyłem się spać, zrobiło mi się ciepło na duszy, pomyślałem: niedługo znów tam będę, z moim plecakiem. Muszę tam być, bo stamtąd wracam lepszy.
    Dziś rano otworzyłem forum i czytam, że
    co do poezji WUKAKA )) , spoko, jak na warunki bieszczadzkie może byććć .;-)
    i że
    Piszę te słowa jako redaktor Fundacji Literackiej w Poznaniu
    Zatrzęsło mną: czy coś ze mną nie tak? Dlaczego coś, co było dla mnie źródłem przeżyć i powodem przemyśleń ktoś traktuje niepoważnie? Dlaczego tak naprawdę i mnie traktuje niepoważnie? I mówi to jeszcze z wyższości literackiej katedry. Poczułem się nieswojo, jakby mi ktoś powiedział: nie wiesz co dobre! Ale skąd ten ktoś wie, co dla mnie dobre? Czy znów ktoś musi mi mówić, co powinienem czytać, a czego nie? Czy i tutaj obowiązuje jedna wykładnia, jedyny słuszny pogląd, jedyny słuszny kierunek?
    I w końcu - czyż jedynym prawdziwym miernikiem wartości poezji nie jest to, że porusza uczucia, sumienia i myśli, a nie to, co o niej myślą ludzie z katedr i instytutów?

Poddaję to pod przemyślenie, tak samo, jak poezję WUKI. Naprawdę warto!
    Ostatnio edytowane przez konik ; 31-08-2009 o 18:34 Powód: Literówka

Bieszczadnik Awatar mavo
    Na forum od
    11.2008

Musze Isc jest piekny.Wszystko.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)