Cytat Zamieszczone przez chris Zobacz posta
Jejku, nie mam nic przeciw technologiom najnowszym, problem Twój rozwiąże może telefon (taka komóra) satelitarny, total wypas i wszystko jest, ale koszt i utrzymanie - znaczny. Pokazywał mi takie cacko znajomy latem zeszłego roku w Chałupach. Ale myślę... jejku czy ja na Atlantyk się wybieram? A może na jakąś pustynię w Azji czy Afryce? A może wgłąb Amazonii? Czyli tam, gdzie brak na ogół punktów orientacyjnych ... Ej, po co Ci to? W Bieszczadach ?
Gdybyś uważnie czytał moje posty na forum to zapewne wiedziałbyś, że wyruszam na samotną pieszą wyprawę dookoła Polski wzdłuż granic. Możesz powiedzieć teraz, że po co ci GPS skoro punktami orientacyjnymi będą słupki graniczne. Niestety nie można (i to nie zależy ode mnie) przebywać w tzw. pasie drogi granicznej a w części swojej wyprawy trasa przebiega przez np. Puszczę Augustowską, Białowieską, Romnicką (i to ścieżkami i przecinkami bez oznaczeń). Będę miał kompas (i chyba na tym się skończy!) i mapy sztabowe.
Ale to chyba dla ciebie i tak równoważne jest z, jak to nazwałeś, "total wypasem".
Stąd też moje zapytanie i prośba o pomoc, nie o komentarz.