Pokaż wyniki od 1 do 10 z 153

Wątek: Przewodnik Bieszczadników

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

Domyślnie Odp: Przewodnik Bieszczadników

moim skromnym zdaniem pomysł raczej chybiony...tak naprawdę w obecnych czasach im mniej wiadomo o jakimś ciekawym miejscu tym lepiej dla niego ... dzisiejszy tzw. zwykły turysta ma do dyspozycji naprawdę dużo przewodników np. dobra pozycja z wydawnictwa Bosz...taki co chcę się dowiedzieć ciekawych rzeczy o florze i faunie to znajdzie to w "Monografiach bieszczadzkich" wydawanych przez BdPN czy też w monografi z serii Przyroda Polska "Bieszczady"...a pisać kolejny raz, że wchodząc na tą a tą górę to widzimy tamtą a tamtą mija się z celem...kto ma wiedzieć o ciekawych i rzadko odzwiedzanych miejscach, ten i tak będzie wiedział...po prostu wczesniej czy później tam zawędruje...dlatego im mniej takich informacji pisanych czy w sieci tym lepiej dla tych gór, które teoretycznie tak wszyscy kochają...co do wydania róznych opowieści i anegdot bieszczadzkich pomysł nader ciekawy... może taki tradycyjny tytuł: "Bieszczadzkie spotkania..."w sam raz miejsce na różne opowieści i przemyślenia pisane wierszem...tylko nie twórzmy kolejnych przewodników, które na nieznane i mało utarte bieszczadzkie szlaki zapędzą nam tabuny turystów...niech chociaz jeszcze przez te kilka czy kilkanaście kolejnych lat te góry odetchną od nadmiary homo sapiens....
    Ostatnio edytowane przez żubr ; 04-02-2007 o 11:30
    http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez żubr Zobacz posta
    moim skromnym zdaniem pomysł raczej chybiony...tak naprawdę w obecnych czasach im mniej wiadomo o jakimś ciekawym miejscu tym lepiej dla niego ... dzisiejszy tzw. zwykły turysta ma do dyspozycji naprawdę dużo przewodników np. dobra pozycja z wydawnictwa Bosz...taki co chcę się dowiedzieć ciekawych rzeczy o florze i faunie to znajdzie to w "Monografiach bieszczadzkich" wydawanych przez BdPN czy też w monografi z serii Przyroda Polska "Bieszczady"...a pisać kolejny raz, że wchodząc na tą a tą górę to widzimy tamtą a tamtą mija się z celem...tylko nie twórzmy kolejnych przewodników, które na nieznane i mało utarte bieszczadzkie szlaki zapędzą nam tabuny turystów...niech chociaz jeszcze przez te kilka czy kilkanaście kolejnych lat te góry odetchną od nadmiary homo sapiens....
    Myślę że nie dokońca zrozumiałeś moje intencje. To ma być inny przewodnik. Nie taki jak są wszędzie. To ma być jednoczesnie pasjonująca lektura do poduszki i książka która nauczy kultury bycia w górach. Chciałbym aby zachęcając tabuny homo sapiens do odwiedzin w mało utartych miejscach, nauczyła ich jednocześnie jak szanować te miejsca i jak w nich przeżyć. Wiem wiem co powiecie - utopia szklane domy..... myslę jednak że ci którzy po nie sięgną coś jednak z niego wyjmą dla siebie. Mógłby być też wzbogacony o małe wzmianki o sztuce przezycia w górach, bezpieczeństwie, sprzęcie itp.

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

.....intencję zrozumiałem bardzo dobrze....i naprawdę ludzi którzy wędrują w mało znane zakątki Bieszczadu nie trzeba uczyć ani kultury bycia ani też survivalu, a ci co tam jeszcze nie zawędrowali to tak jak napisałem z czasem sami trafią..a jak nie to tylko ze szczęściem dla tego miejsca....i naprawdę nie potrzeba nam przewodników po unikatowych miejscach bo z czasem staną się one baaaardzo popularne i już w nich nic ciekawego nie będzie, no może poza kolejną plastykową butelką i kolejnym homo sapiens tam mijanym, który dumnie nazwie siebie "bieszczadnikiem"...prostym przykładem mogą być tutaj tzw. bieszczadzkie chatki gdzie wraz z ich popularyzowaniem stały się one bardzo pospolite i hucznie odwiedzane...w Bieszczadach zostaje z roku na rok coraz mniej miejsc gdzie nie przewalają się te nieszczęsne tabuny "ludziów"....i dziwie się, że ludziom , którym teoretycznie powinno zależeć na tym by były one jak najmniej rozdeptane i zaśmiecane tak bardzo zależy na propagowaniu i upowszechnianiu właśnie tych mało utartych i uczęszczanych miejsc...wraz ze wzrostem i intensywnością odwiedzin miejsca te przestaną być już tymi szczególnymi i unikatowymi...niech dzikie pozostanie dzikie...
    http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)