Cytat Zamieszczone przez Pastor Zobacz posta
Zwierzęta oprócz śladów w postaci odcisków kończyn pozostawiają również m.in. odchody i po nich np. można rozpoznać płeć a nawet wiek (w dużym przybliżeniu) Wolno ciągnący jeleń stawia tylne racice na śladach przednich tak że prawie je pokrywa. Długość kroku starszego jelenia to ok.65-85 cm a łani 50-55. Sam odcisk tropu byka to mniej więcej 7-10 dł., 6-8 szer. Z wiekiem tropy stają się bardziej okrągłe i większe. Racice młodego byka ściśle do siebie przylegają, z wiekiem powiększa się i rozstaw badyli (nogi jelenia) i odstęp racic. Jednym słowem, jak zobaczysz w lesie ślady racic, wykluczysz że to była krowa, no to będą ślady jelenia byka, lub łani. Jeleń w ucieczce rozstawia racice, dodatkowo odciska raciczki zwane szpilkami! Rozpoznanie śladów jelenia czy sarny nie jest trudne. Trudne jest rozróżnienie śladów np. wilka i psa bo są podobne do siebie. Na ten temat chętnie bym posłuchał kogoś bardziej doświadczonego. Pozdrawiam!
Mam prośbę koontynuujmy wątek. Zapowiadał się swietnie. Bardzo interesuje mnie obserwacja zwierząt. Nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat z miłą chęcią dzieki wam bym ją poszerzyła. Mam nadzieję, że klopsik odp...sie od tego wątku.