Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 143

Wątek: Schronisko na Łopienniku. Wspomnienia..

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Domyślnie Odp: Schronisko na Łopienniku. Wspomnienia..

Cytat Zamieszczone przez stefan_ef Zobacz posta
    Cześć Wam!
    Byłem na Łopienniku w październiku 1977 - fotografowie /ZPAF/ - Janusz, Leszek, Paweł, Stefan + Malina, córka Stefana i Joanna, żona Janusza. Teraz dwóch wykładowców fotografii i jeden profesor. Są fotografie, wspomnienia, spotkanie z niedźwiedziem... Po powrocie do Gdańska dowiedzieliśmy się - chyba telefonicznie - o pożarze...
    Pozdrawiam tych co pamiętają lub szukają wiedzy o tym miejscu
    Stefan_ef
    Na pewno chodzi o to samo miejsce, jednak schronisko było na Horodku, na nazywało się Pod Łopiennikiem. Kilka osób opisywało pewne wydarzenia z okresu świetności tego schroniska. Natomiast, pewnie jeszcze więcej z przyjemnością obejrzy zdjęcia tego miejsca, tym bardziej, że były robione przez fachowców. Osobiście nie mogę się doczekać odrobiny historii z miejsca w którym wielokrotnie byłem. Pozdrawiam

Cześć Wam!
    Byłem na Łopienniku w październiku(...) Są fotografie, wspomnienia, spotkanie z niedźwiedziem... Po powrocie do Gdańska dowiedzieliśmy się - chyba telefonicznie - o pożarze...
    Pozdrawiam tych co pamiętają lub szukają wiedzy o tym miejscu
    Stefan_ef
    Są fotografie, gdyż dostałem fotografie od Stefana i wrzucam max zestaw ku radości bieszczadzkich dinozaurów i nie tylko.
    SFiglaro-X-76_42-II-02-Łopiennik-Plakat-027.jpgSFiglaro-X-76_42-II-04-Łopiennik-waskot-028.jpgSFiglaro-X-76_42-III-02-Łopiennik-One-031.jpgSFiglaro-X-76_42-III-04-Łopiennik-One-032.jpgSFiglaro-X-76_43-I-02-Łopiennik-014.jpgSFiglaro-X-76_43-II-03-Łopiennik-007-s.jpgSFiglaro-X-76_43-II-04-Łopiennik-008.jpgSFiglaro-X-76_43-II-05-Łopiennik-009.jpgSFiglaro-X-76_43-III-01-Łopiennik-001.jpgSFiglaro-X-76_43-III-03-Łopiennik-003.jpg

Są fotografie, wspomnienia, spotkanie z niedźwiedziem...
    Stefan_ef
    czyli reszta fotografii otrzymanych od Stefana - scenki parateatralne w swetrach nawiązujące do pewnych wątków ze świata reklamy-pr-propagandy...hue
    Załącznik 38002Załącznik 38003Załącznik 38004Załącznik 38005Załącznik 38006Załącznik 38007

Ostatnio edytowane przez PawelBo ; 22-08-2016 o 17:46

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

Było wrzucić jakieś zdjęcie :)

Ed 56 czekam na dalsze wspomnienia!

diabel-1410
    Guest

Pisz dalej i zamieszczaj zdjęcia proszę

Bieszczadnik Awatar Ed 56
    Na forum od
    01.2015
    Rodem z
    Daleko na północy jest Białystok

Dzięki, że ktoś tu jeszcze zagląda. Wrzucę coś za dwa dni.

Na forum od
    01.2015
    Rodem z

Witam, dzięki za odzew i motywację do dalszego pisania.
    Sory diablo ale zdjęć nie będzie, mało kto chodził wówczas po górach z aparatem. W tracie mego pobytu był przez dłuższy czas gość, który trochę pstrykał ale nie pamiętam ani jego imienia ani skąd pochodził.
    Tym razem chcę opisać wnętrze schroniska i jego najbliższe otoczenie. Na parterze były trzy lub cztery pomieszczenia. Na wprost wejścia opisywana już kuchnia. Po lewej dosyć duża sypialnia wieloosobowa, stało tam kilka prycz piętrowych. Po prawej-i tu właśnie mam wątpliwości-jedno lub dwa pomieszczenia, które zajmowała Halina. Pełniły one również funkcję „kancelarii”. Po prawej również biegły schody na piętro, nie miały one typowej poręczy. Zastępowała ją lina zapleciona w nieregularną pajęczynę. Luzowała się bardzo często i jeśli komuś to przeszkadzało poprawiał naciąg według własnej koncepcji. Na drugiej kondygnacji były na pewno trzy sypialnie. Możliwe że była też czwarta ale w tej kwestii mam dziurę w pamięci. Sale te były mniejsze, a ze względu na nachylenie stropu nie było w nich prycz piętrowych. Zdarzały się sytuacje, że liczba gości równała się liczbie łóżek, wówczas stali mieszkańcy(o nich innym razem) przenosili się do trumien. Były to małe i niskie kańciapki, pod samą kalenicą po obu stronach kominów, na upartego mogły tam spać nawet po cztery osoby. W sezonie letnim, aby zwiększyć ilość miejsc noclegowych, rozstawiano na polance namioty dziesięcioosobowe (pamiętam dwa). Obok schroniska była nieduża szopka, na której poddaszu też można było się przespać . Tam było najtaniej, bodaj dwa złote za noc.
    Nowym pomieszczeniem, będącym jeszcze w fazie przygotowań to „sala kominkowa”. Mieściła się w piwnicy pod lewą częścią domu(orientacja od drzwi wejściowych). Palenisko było już gotowe, jednak o ile dobrze pamiętam miało ono problemy z ciągiem.
    Wspaniałe miejsce, szkoda że można o nim mówić już tylko w czasie przeszłym.

Na forum od
    01.2015
    Rodem z

Dzięki Marcowy
    ze swej strony mogę zapewnić, że zamieszczę jeszcze parę postów. Będą to zapamiętane epizody i opisy ludzi, którzy się przewinęli przez schronisko w czasie mego pobytu.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)