Ja nie Henek ale napisze
To jest z najciekawszych miast na Słowacji, szczególnie cenne jest to, że centrum Starego Miasta wraz z katedrą św. Idziego zachowało się w stanie prawie nie zmienionym od średniowiecza.
Z tego względu jest na liście UNESCO.
A wg mnie jest po prostu prześliczny. Poza tym że miasto jest piękne to wyjątkowo zadbane.
Ja nie będę tu przepisywać przewodnika jak co poniektórzy, zresztą nie zaglądam tu po to aby pisać przewodniki, ale pokażę kilka zdjęć z listopadowego wypadu do tego miasta.
2008.11 długi weekend listopadowy 173.jpg 2008.11 długi weekend listopadowy 176.jpg 2008.11 długi weekend listopadowy 178.jpg 2008.11 długi weekend listopadowy 182.jpg 2008.11 długi weekend listopadowy 185.jpg 2008.11 długi weekend listopadowy 188.jpg 2008.11 długi weekend listopadowy 190.jpg
Poza samym miastem warte odwiedzenia są Bardejovske Kupele i bardzo ciekawy skansen w którym jest ładna cerkiewka.
Stamtąd zdjęć niestety nie mam.
Pozdrowienia
Basia
To jest prowokujące pytanie Browar !
Czy Bardejov jest ładny ?
Jest przefajny. Wart grzechu i pieniędzy.
Myślę że zdjęcia Basi zachęcają jednoznacznie, ale zdjęcia nie oddadzą tego w pełni. Znajdą się wprawdzie tacy którzy będą udowadniać że obronne mury w Levoczy robią większe wrażenie, ale to tylko akademicka dyskusja.
Dobrze Basia przypomina o tym by nie zapomnieć o spacerku po Bardejowskich Kupelach i dodam jeszcze kawę po adwokacku (nie dla kierowców)
Jeśli czas pozwala to Stebnicka Magura kusi opodal na dłuższą wędrówkę, ale wszystko zależy czy wyjazd jest bardziej chodzony czy jeżdżony.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)