Oczywiście oddzielnie te wsie
Oczywiście oddzielnie te wsie
Wojtek legionowo
Zgadzam się,że jeżeli państwo by w taki sam sposób traktowało(czyt. dotowało)kolej i drogi to na pewno nie doszłoby do takiego odpływu pasażerów...choć według statystyk rok 2006 był pierwszym od wielu lat okresem gdy liczba pasażerów kolei nie spadła[to tak na marginesie]
Uważam, że państwo powinno dążyć do rozwoju komunikacji zbiorowej bo nie każdego obywatela stać by mieć własny samochód...nie należy tez zapominać o korzyściach dla ochrony środowiska(to przez rozwijający się transport samochodowy niszczona jest dolina Rospudy)![]()
Hej:)
Państwo dotuje kolej z naszych kieszeni od lat. I co? I dno. My bulimy podatki, nie stać nas na auta, na 'tanie' bilety kolejowe:P Dość dotacji. Zresztą Gilowska zapowiedziała dziś, że 7 tzw pktów procentowych ze składki ZUS nam zdejmuje od lipca:D - ponad 20 mld rocznie. To skąd na dotacje do kolei weźmie?:D A może ze wzrostu podatków lokalnych to połączenie przez UA będzie finansowane? To uciekną stamtąd już wszyscy, bo kto wytrzyma wzrost podatków w obecnej sytuacji ekonomicznej? Nie ma co - kolejami, jak wszystkim, rządzi pieniądz, a sentymenty, jakie i czyje by nie były, nie mają tu nic do rzeczy. Jeśli lokalne wladze zrobiły biznesplan na to połączenie i widzą szansę na zarobek gmin, to sprawa ruszy. Jeżeli się przeliczyli, to tylko zmarnują gminną kasę i bryndza... Ja nie umiem ocenić szans powodzenia tej inwestycji. Wiem tylko tyle, co wyżej napisałem:)
Pozdrawiam,
Derty
PS: Rospuda zginie w skutek czyjejś łapczywości (na szczeblu lokalnym), a nie w skutek niedorozwoju kolei lub nadrozowju motoryzacji:D Tak ja to widzę. W tym przypadku, jak i w przypadku Białowieskiego PN-u, działa ten sam mechanizm. Grupa wpływowych ludzi na jakimś rozwiązaniu traci, więc podburza przeciwko niemu lokalną ludność i 'opór społeczny' gotowy. Manipulowanie ludźmi jest przecież takie proste:D
Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)
A czy ktoś mówił o nałożeniu na mieszkańców tych obszarów jakiś specjalnych kontrybucji za to połączenie???We wszystkich cywilizowanych krajach kolej jest dotowana i nie jest to żaden anachronizm tylko mądra ekonomiczna polityka państw,które nie chcą by ich nowe wyremontowane drogi rozjeżdżały TIRY, o których minusach można by książkę napisać(trują powietrze,powodują wypadki,spowalniają ruch kołowy etc etc)i zgadzam się w 100% z BUBĄ -gdyby transport kolejowy przejął ładunki od granicy państwa to nie dyskutowałby nikt o konieczności budowy obwodnicy Rospudy...-TIRY NA TORY...Ale do tego potrzebne są pieniądze=DOTACJE
Mam pytanie do Dertego powiedz mi dlaczego tylko kolej ma rządzić się prawami rynku??Dlaczego transport kołowy (czytaj TIRY)jest dotowany przez państwo-jak nazwać inaczej bezpłatny przejazd płatnymi autostradami???ALbo płacenie przez kolej podatku drogowego???(tak cena benzyny kupowana do pojazdów spalinowych zawiera taką opłatę) Dlaczego robi się wielkie halo gdy się chce remontować nieczynne linie kolejowe a gdy się remontuje szosy to jest wszystko w porządku???A w przypadku biednego rejonu wschodniej Polski potrzeba dobrze rozwiniętej komunikacji zbiorowej...
Człowieku o czym Ty piszesz ?
Opłaty dla TIR-ów (jak i dla autokarów) za autostrady zostały zniesione po interwencji UE, gdyż każdy taki kilkunastotonowy stwór przed ruszeniem w trasę musi wykupić winietę za poruszanie się po drogach Polski (w tym po autostradach). Na bramkach nie pobiera się opłaty, ale sprawdza się ważność zakupionej winiety.
Gdzie są więc te wg Ciebie bezpłatne przejazdy TIR-ów ?
Amen
wojtek!!! nie mowie o takich ludziach jak ty!!! w zadnym wypadku, mowie o takich dla ktorych jechanie ponizej 50km/h to najwiekszy dyshonor w zyciu, porownywaly jedynie z zakurzeniem pieknej maszyn
a mnie sie wydaje ze gdyby wiekszosc transportu towarowego jechala pociagami (na bialystok i suwalki sa linie kolejowe) to by w augustowie byl troche mniejszy ruch i ludnosc mniej by pyski darla a wladze mialy mniej argumentow. No bo po co obwodnica jakby nie bylo ruchu tranzytowego??? a tak ludziska opowiadaja ze tiry im dzieci rozjezdzaja i argument gotowy...
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Trudno rozsądzić ile w tym wszystkim zupełnie naturalnego lęku ludzi przed złym, a ile manipulacyjnego rozdmuchiwania zdarzeń, które być może statystycznie nic a nic nie różnią się od innych takich miast w Polsce. Ja tego po prostu nie wiem, a jedynie wytrzeszczam gały, gdy staje ekolog, mówi - jest wariant zastępczy, tańszy, bo nie po estakadzie, więc szybszy w budowie, nie trzeba wkładać dodatkowych milionów w 'rewitalizację' doliny. A na to wszyscy inni - spadaj głąbie, będzie tak, jak my chcemy. Zbiorowy amok ogarnął tych ludzi, czy chciwość jednych, a głupota drugich? 11 przęseł estakady - budowa będzie trwała całe lata, pochłobnie setki milionów, trup w Augustowie będzie się słał nadal. Zabulimy zapewne kary. Zniszczymy coś, co miało być chronione PRAWEM! Kto na tym zyska? Chyba nie zbiorowa mądrość-bo po cholerę komu mądrość po szkodzie?
Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)
Nie mówiłam o Rospudzie. Jestem tak samo wk... jak ekolodzy. Bezsilność to to co mi ostatnio towarzyszy. Żadne racjonalne argumenty nie docierają do tych ludzi.
Amen odnosił się do tej informacji o reaktywacji linii kolejowej. Nie widzę sensu ekonomicznego w tym zamierzeniu. Przejazd niegdyś to była radocha i atrakcja z powodów politycznych. Chyba, że powstanie produkt turystyczny nawiązujący do tamtych czasów. Skośnoocy pogranicznicy, sprawdzanie składu i obywateli podróżujących, rzucanie papierków i takie tam składowe programu. Dodatkowo Wars z pijanym barmanem serwującym ciepłe piwo i fasolkę po bretońsku. Oj rozmarzyłam się...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki