Drogi miłśniku kolei odpowiedz mi proszę tylko na jedno pytanie. Ile poszczególne polskie rządy włożyły kasy w dofinansowanie kolei i czy widzisz jakąś poprawę w funkcjonowaniu PKP? Oczywiście, hasło tiry na lory jest chwytliwe, jest to transport ekologiczny ale czy jest w polskich realiach wykonalne? Sądzę, że gdyby urządzono konkurs na najgorzej zarządzana firmę poszczególne spólki kolejowe (nie wiem w jakiej formie ostatecznie funkcjonuje ten tyle razy restrukturowany moloch czy molochy) zajełyby pierwsze miejsca.
Na terenie Bieszczadów mamy infrastrukturę kolejową tak zniszczoną, że pociąg może poruszać się z prędkością max aż 20 km. Dla przypomienia ciuchcia wąskotorowa może rozwinąć podobną prędkość. Mówimy o projekcie rewitalizacji trasy kolejowej Przemyśl-Ustrzyki Dol. Proszę podaj mi kwotę na jaką wyceniony jest kosztorys. Oczywiście w założeniach może pojawić się sugestia, że pieniądze pozyskamy z unii. Nawet gdyby było to realne i znaleziono wkład własny to jeszcze pozostaje problem czy klienci będą chcieli z tej linii skorzystać. Chyba, że planują następne przemytnicze przedsięwzięcie.

Odpowiedz z cytatem