Strona 1 z 9 1 2 3 4 5 6 7 8 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: Byłem dzisiaj na Rabiej Skale (1199m)

Mieszany widok

Domyślnie Byłem dzisiaj na Rabiej Skale (1199m)

Byłem dzisiaj na Rabiej Skale (1199m).

Wyszliśmy z Wetliny (640m) szlakiem zielonym na Jawornik (1021m), a potem kontynuowaliśmy szlakiem żółtym. Szło się ciężko, w sumie podejść było jakieś 700m. Aby nie wracać do Wetliny tą samą drogą postanowiliśmy zejść przez Moczarne. W drodze powrotnej okazało się, że nasze zejście jest nielegalne, o czym nie wiedzieliśmy. Musieliśmy się z tego tłumaczyć strażnikom Parku Narodowego, których spotkaliśmy na dole, na drodze do Wetliny.

Chcemy jeszcze raz wejść na Rabią Skałę w maju. Zastanawiamy się, czy nie ma jakiejś innej drogi w górę, mniej uciążliwej niż przez Jawornik.

Na mapie (laminowanej) Wydawnictwa ExpressMap widać drogę ze Smerka do dawnej miejscowości Beskid. Stamtąd droga prowadzi wzdłuż strumienia Chomów na wysokość ponad 800m. Gdyby w maju udało się nam w jakiś sposób dojechać tam samochodem terenowym, można by stamtąd dojść do Dziurkowca, skąd na Rabią Skałę już tylko kawałek.

Co o tym sądzicie?

PS. Dzisiaj tam byłem jedynie palcem na mapie lub raczej myszą na ekranie, planując naszą majową wyprawę. Zapraszam do obejrzenia naszego planu (link w podpisie), który, mimo że jest jeszcze w trakcie aktualizacji, nabiera już ostatecznego kształtu.

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Byłem dzisiaj na Rabiej Skale (1199m)

Polecam podejście ze strony słowackiej na Dziurkowiec lub Rabią Skalę

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Polecam podejście ze strony słowackiej na Dziurkowiec lub Rabią Skalę
    Czy ktoś już tamtędy wchodził?

O ile się orientuję, to od strony słowackiej tam jest urwisko, a więc Twoją wypowiedź traktuję jako żart. W tym przypadku preferuję odpowiedzi poważne.

lucyna
    Guest

Wchodziłam. Nie żartuę. Z Runiny wiedzie szlak zielony na Dziurkowiec , stosunkowo łatwy, a na Rabią Skałę żółty z Nowej Sedlicy. Nowa Sedlica jest węzłem szlaków więć możesz zejść czerwonym z Kremenarosa. Szlak żółty wiedzie zdłuż Zbojsky'ego Potoku, trasa stosunkowo łatwa z wyjątkiem podejścia na Rabią.
    Najłatwiej, gdy dysponujesz transportem. Myśmy szli zielonym na Dziurkowiec coś z 2 godz, bo była mgła, a ja byłam jedyną trzeżwą osobą w grupie. Schodziłam na przełaj na 1025 i Minćol , a potem drogą leśną do Runiny.

Trasa wyjątkowo widowiskowa, polecam, zejście atrakcyjne, myśmy skracaki uprawiając zjaz na pupie. Przepiękne osuwiska, bardzo ładne cerkiewki, gościnni mieszkańcy którzy Polaków od razu kierują na piwo. Przepyszne galaretki z wina. Tylko uważajcie,po zjedzeniu kilku powraca się do "Korzeni" i wędruje na czworakach.

Szcególnie podobają mi się okolice Vodnej Nadrź Starina, zbiornika wodnego, warto pojechać wzdłuż jego linii brzegowej.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 26-02-2007 o 07:27

Bieszczadnik Awatar TQT
    Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Krk

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Szcególnie podobają mi się okolice Vodnej Nadrź Starina, zbiornika wodnego, warto pojechać wzdłuż jego linii brzegowej.
    Piękny kolor ma ta woda.. idąc ze Stakcin do Cisnej jest piękna wiata - nówka sztuka ( VII 2002), przed wiatą miejsce na ognisko, a obok studzienka. miód malina.
    przy samej drodze.
    nocował ktoś?

Bieszczadnik Awatar MF
    Na forum od
    11.2004

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Aby nie wracać do Wetliny tą samą drogą postanowiliśmy zejść przez Moczarne. W drodze powrotnej okazało się, że nasze zejście jest nielegalne, o czym nie wiedzieliśmy.
    Hmm... Serio? Czy wygodnie było "nie wiedzieć"?
    Od dawna już na żadnych mapach nie ma szlaku przez Moczarne.

Cytat Zamieszczone przez MF Zobacz posta
    Od dawna już na żadnych mapach nie ma szlaku przez Moczarne.
    A jednak jest. Zobacz najnowsza mape Bieszczady, mapa Compass - wyd.VII, skala 1: 50000.

Jest tam wyrazna sciezka z Rabiej Skaly do Moczarnego. Skad mam wiedziec, ze tamtedy nie wolno zejsc?

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Jest tam wyrazna sciezka z Rabiej Skaly do Moczarnego. Skad mam wiedziec, ze tamtedy nie wolno zejsc?
    Na mapie Compass VII nie ma żadnego szlaku przez Moczarne. Ani na żadnej innej mapie. Skąd wiedzieć? Na pewno słyszałeś takie coś:
    Regulamin BdPN
    pkt.1 1. Turystyka piesza i narciarska dozwolona jest po znakowanych szlakach turystycznych pieszych oraz ścieżkach przyrodniczych i historyczno-przyrodniczych.

pkt.7. W Parku zabronione jest:
    [...] Schodzenie ze znakowanych szlaków turystycznych, poruszanie się pieszo po trasach turystyki konnej, poruszanie się na rowerach po turystycznych szlakach pieszych i konnych oraz ścieżkach przyrodniczych, za wyjątkiem ich odcinków biegnących drogami publicznymi, wprowadzanie psów, używanie motolotni i lotni.

To "skąd mam wiedzieć" to takie trochę poniżej pewnego poziomu niestety.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Smile Odp: Byłem dzisiaj na Rabiej Skale (1199m)

A jednak jest. Zobacz najnowsza mape Bieszczady, mapa Compass - wyd.VII, skala 1: 50000.

Na terenie parku narodowego nie wolno schodzić z oznaczonych tras - patrz regulamin.
    A nieznajomość prawa nie usprawiedliwia.
    Mandacik dostałeś?;-)

A ścieżki są zaznaczone, bo...... nie wiem kurna - z jednej strony źle, bo zachęcają do zboczenia, z drugiej strony dobrze, bo dają możliwość dotarcia do cywilizacji w sytuacjach wyjątkowych bez błądzenia. Poza parkiem oczywiście dają możliwość dodatkowych modyfikacji tras.

@ Lucyna

Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem Twojego posta, rower mam swój oczywiście, chodzi mi o możliwość jedynie bezpiecznego przetrzymania.

Czy w takiej Balnicy, czy Roztokach sprawdzają dokumenty, odnotowują przekroczenie granicy? Bo gdyby tak jeno w 50% trzymał sie litery prawa i wrócił do domu z pasma granicznego bez wracania do przejścia.

Mapami się nie kłopocz, znajdę to o co mi chodzi

Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Napisz jeszcze Andrzej ile kosztuje takie spotkanie ze strażnikami i czy mogą odstąpić od wymierzenia kary – będę wiedział jak przygotować się do tego Moczarnego, bo czytałem już o nim w kilku postach, które narobiły mi smaku. Rozumiem, że najlepiej schodzić tam z pasma granicznego, bo wtedy człowieka nie zawrócą w połowie doliny, co niewątpliwie grozi w kierunku odwrotnym. Tłumaczenie jakby co takie jak podałeś: nic nie wiem o tym że tu nie wolno itd... Jest tylko jeden problem, kto mi uwierzy w taką bajkę???
    Jarek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)