A jednak jest. Zobacz najnowsza mape Bieszczady, mapa Compass - wyd.VII, skala 1: 50000.
Jest tam wyrazna sciezka z Rabiej Skaly do Moczarnego. Skad mam wiedziec, ze tamtedy nie wolno zejsc?
Na mapie Compass VII nie ma żadnego szlaku przez Moczarne. Ani na żadnej innej mapie. Skąd wiedzieć? Na pewno słyszałeś takie coś:
Regulamin BdPN
pkt.1 1. Turystyka piesza i narciarska dozwolona jest po znakowanych szlakach turystycznych pieszych oraz ścieżkach przyrodniczych i historyczno-przyrodniczych.
pkt.7. W Parku zabronione jest:
[...] Schodzenie ze znakowanych szlaków turystycznych, poruszanie się pieszo po trasach turystyki konnej, poruszanie się na rowerach po turystycznych szlakach pieszych i konnych oraz ścieżkach przyrodniczych, za wyjątkiem ich odcinków biegnących drogami publicznymi, wprowadzanie psów, używanie motolotni i lotni.
To "skąd mam wiedzieć" to takie trochę poniżej pewnego poziomu niestety.
Na terenie parku narodowego nie wolno schodzić z oznaczonych tras - patrz regulamin.
A nieznajomość prawa nie usprawiedliwia.
Mandacik dostałeś?;-)
A ścieżki są zaznaczone, bo...... nie wiem kurna - z jednej strony źle, bo zachęcają do zboczenia, z drugiej strony dobrze, bo dają możliwość dotarcia do cywilizacji w sytuacjach wyjątkowych bez błądzenia. Poza parkiem oczywiście dają możliwość dodatkowych modyfikacji tras.
@ Lucyna
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem Twojego posta, rower mam swój oczywiście, chodzi mi o możliwość jedynie bezpiecznego przetrzymania.
Czy w takiej Balnicy, czy Roztokach sprawdzają dokumenty, odnotowują przekroczenie granicy? Bo gdyby tak jeno w 50% trzymał sie litery prawa i wrócił do domu z pasma granicznego bez wracania do przejścia.
Mapami się nie kłopocz, znajdę to o co mi chodzi
Pozdrawiam![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)