Ze świątecznych spacerów.
Słoneczne plamy złoci żółtej i zawilca żółtego
Ze świątecznych spacerów.
Słoneczne plamy złoci żółtej i zawilca żółtego
Kokorycz pełna i śledziennica skrętolistna w łęgu
Białe łany w grądzie zdrojówki rutewkowatej i zawilca gajowego
Pięknie kwitną w Dębach teraz
Marcin
Żurawie nad Krosnem:) - sobota 03.04.2010. I jeszcze podkrakowska samiczka kosa. Pozdrawiam, Kamil
![]()
------------------------
http://www.openbsd.org
Super fotki kiedy to uchwyciłeś nad Krosnem?
Przyloty obserwowałem w sobotę wielkanocną. Niestety nie jestem ornitologiem i nie potrafię dokładnie oszacować ilości ptactwa:(... ale analizując zdjęcia szacuję, że nad moją głową przeleciało ok. 1200-1500 osobników. Leciały idealnie z S na N, w kilku gromadach liczących od ok. 50 do 400 osobników. Przedział czasowy, w którym obserwowałem żurawie zawierał się między godz. 12.00 a 17.00. Co jeszcze... były strasznie głośne:) słychać je było z kilku kilometrów. Był dość silny wiatr i niezła termika. Przyjemnie się oglądało jak w kominach nabierały wysokości - po jej osiągnięciu przemieszczały się b.szybko.
pzd->kamil
------------------------
http://www.openbsd.org
wow
bomba
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Szukałam wiosny w święta i znalazłam:))Już troszkę zostawiła sladów swoich kolorowych kaloszy:))
Kwitnące obecnie rośliny to geofity wiosenne czyli w dosłownym tłumaczeniu rośliny ziemne. Zimują one pod ziemią w postaci bulwek, cebul czy kłączy. Z początkiem wiosny wykorzystują zawarte w nich materiały zapasowe do wzrostu. Stratega życiowa tych roślin polega na szybkim cyklu rozwojowym. Rośliny te muszą się spieszyć, aby wykorzystać pełny dostęp światła słonecznego docierającego poprzez bezlistne korony drzew oraz zdążyć przed nadejściem suszy. Do geofitów należą pojawiające się na przedwiośniu śnieżyczki i śnieżyce, potem kwitnące łanowo zawilce, kokorycze, cebulice, złocie, ziarnopłony, krokusy, a także znane nam z ogródków hiacynty, tulipany, szachownice cesarskie.
Szybko zakwitają, wydają owoce, gromadzą zapasy by znowu zejść do podziemi na parę miesięcy.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki