Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Skuteczny sposób na wilki atakujące owce

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Wojtek1121
    Na forum od
    07.2005

Domyślnie Odp: Skuteczny sposób na wilki atakujące owce

Ja nie jestem hodowcą i nie chcę tutaj nic reklamować ani sprzedawać ale uważam, że są psy skuteczniejsze chociażby jak mój owczarek środkowoazjatycki.

morgan77
    Guest

Domyślnie Odp: Skuteczny sposób na wilki atakujące owce

Cytat Zamieszczone przez Wojtek1121 Zobacz posta
    Ja nie jestem hodowcą i nie chcę tutaj nic reklamować ani sprzedawać ale uważam, że są psy skuteczniejsze chociażby jak mój owczarek środkowoazjatycki.

Witam.
    Oczywiste jest, że każdy chwali to co swoje
    Azjaty też są bardzo skuteczne, mają podobny charakter do komondorów i wspólne z nimi dalekie korzenie. Azjaty też mi się bardzo podobają ale na razie nie mamy warunków żeby mieć chociaż kilka ras, które lubimy..

Do pilnowania owiec nadaje się wiele ras: podhalan, kuvasz, azjata, mastif tybetański, pirenejski pies górski itp., itd. Ale komondor jak już wspominałam posiada przewagę nad innymi rasami w postaci grubej, sfilcowanej sierści. Kły innych psów (czy wilków) nie są w stanie zaszkodzić komondorowi. Widziałam starcie komondora z dużym owczarkiem niemieckim i ogólnie można określić, że owczarek niemiecki "trochę" źle z tego wyszedł

Druga zaleta tej szaty to to, że komondor nie odróżnia się wyglądem od stada owiec. Może zaatakować z zaskoczenia. A wyobrażacie sobie "minę" wilka kiedy jedna z owiec go atakuje??? Podejrzewam, że jak wyjdzie z tego bez szwanku to następny raz dobrze się zastanowi czy mu się opłaci atakować owce. ))

Nie chcę tutaj rozpoczynać sporów na temat wyższości jednej rasy nad innymi. Nie o to mi chodzi, bo takie spieranie się jest bez sensu. Poszczególne rasy zostały stworzone do różnych celów. Każdy może tu przytoczyć argumenty za i przeciw jakiejś rasie. Chodzi mi o to żeby przedstawić Wam rzadką rasę psów, bo może ktoś się w nich zakocha tak jak my z mężem się w nich zakochaliśmy!

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)