Witam.
Oczywiste jest, że każdy chwali to co swoje
Azjaty też są bardzo skuteczne, mają podobny charakter do komondorów i wspólne z nimi dalekie korzenie. Azjaty też mi się bardzo podobają ale na razie nie mamy warunków żeby mieć chociaż kilka ras, które lubimy..
Do pilnowania owiec nadaje się wiele ras: podhalan, kuvasz, azjata, mastif tybetański, pirenejski pies górski itp., itd. Ale komondor jak już wspominałam posiada przewagę nad innymi rasami w postaci grubej, sfilcowanej sierści. Kły innych psów (czy wilków) nie są w stanie zaszkodzić komondorowi. Widziałam starcie komondora z dużym owczarkiem niemieckim i ogólnie można określić, że owczarek niemiecki "trochę" źle z tego wyszedł
Druga zaleta tej szaty to to, że komondor nie odróżnia się wyglądem od stada owiec. Może zaatakować z zaskoczenia. A wyobrażacie sobie "minę" wilka kiedy jedna z owiec go atakuje??? Podejrzewam, że jak wyjdzie z tego bez szwanku to następny raz dobrze się zastanowi czy mu się opłaci atakować owce.))
Nie chcę tutaj rozpoczynać sporów na temat wyższości jednej rasy nad innymi. Nie o to mi chodzi, bo takie spieranie się jest bez sensu. Poszczególne rasy zostały stworzone do różnych celów. Każdy może tu przytoczyć argumenty za i przeciw jakiejś rasie. Chodzi mi o to żeby przedstawić Wam rzadką rasę psów, bo może ktoś się w nich zakocha tak jak my z mężem się w nich zakochaliśmy!

Odpowiedz z cytatem