Znakomity projekt. Sądzę, że ma szanse na realizację. Przepiękne tereny, szczególnie polecam osobom zainteresowanym turystyką przyrodniczą. W tej okolicy będą realizowane programy związane z turystyką zrównoważoną. Tzn. te rereny będą odwiedzane nawet dość często przez turystów ale zwsze w taki sposób aby przyroda nie doznała uszczerbku. W sobotę będę tam na szkoleniu w ramach realizacji projektu mojego kolegi koordynatora m.in PAN Parksu związanego z powstaniem produktu turystycznego, przyrodniczego Dzika Przyroda. Będziemy usiłować obserwować żubry znajdujące się w okolicy. W Nowosiólkach powstanie nowa ścieżka przyrodnicza. Produkt jest rozwojowy i być może obejmie też troszeczkę dalsze okolice tej miejscowości. Ponad to kolega pisze przewodnik po miejscach atrakcyjnych przyrodniczo więc Choceń zostanie promowany. Co najważniejsze obsługą tych imprez będą zajmować się biolodzy, (ja z kilkoma przewodnikami specjalizującymi się w oprowadzaniu po ścieżkach przyrodniczych jestem na doczepkę) więc mamy gwarancję, że presja antropogeniczna na te tereny spowodowana ruchem turystycznym będzie minimalizowana.

Odpowiedz z cytatem